BlackBerry potrdil androidni telefon še letos

Matej Huš

26. sep 2015 ob 12:12:55

BlackBerry je potrdil, da bodo še letos izdali svoj pametni telefon, ki bo tekel na Androidu. Spomnimo, da je BlackBerry še pred tremi leti trdil, da je Android ena velika kaotična greznica. Njihov operacijski sistem BlackBerry 10 je po lastnih besedah podjetja superioren, a to bolj malo pomaga, če je Android najpopularnejši in z največjo bazo aplikacij. In tako bomo dobili Priv, kakor se bo imenoval prvi BlackBerryjev androidni telefon, je v finančnem potrdilu potrdil izvršni direktor John Chen.

Nov telefon bo združeval varnost in produktivnost, ki ju nudi BlackBerry, ter androidno širino nabora aplikacij. Točne specifikacije še niso znane, zelo verjetno pa bo imel 5,4-5,6-palčni zaslon z ločljivostjo 1440p, procesor Snapdragon 808, 3 GB pomnilnika, 32 GB flasha in kameri z ločljivostjo 18 oziroma pet milijonov točk. Poganjal ga bo Android 5.1.1. Imel bo klasični Android, ki bo minimalno nališpan, ter BlackBerryjeve aplikacije: BBM, BES12 ipd., ki jih lahko na androidne telefone namestite že danes.

To ne pomeni, da je operacijskega sistema BlackBerry 10 konec. Obljubljajo, da ga bodo še vedno razvijali in nadgrajevali. Problem je le, da je njegov tržni delež manj kot en odstotek, zato nujno potrebujejo plan B. BlackBerry sicer še ni uspel priti na zeleno vejo, čeprav so v zadnjem četrtletju ustvarili 51 milijonov dolarjev dobička, lani v istem času pa štirikrat večjo izgubo. Gre za posledico enkratnega dogodka, bolj zgovoren pa je podatek, da so prihodki upadli za 46 odstotkov.