Ostala le Android in iOS, zbogom konkurenca

Matej Huš

20. avg 2016 ob 23:09:52

V drugem četrtletju tega leta se je prvikrat zgodilo, da sta Android in iOS skupaj presegla 99-odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov. Windows Phone je obstal pri 0,6 odstotka, BlackBerry pri 0,1 odstotka, vsi ostali operacijski sistemi pa imajo še manjši tržni delež. V drugem četrtletju je bilo sicer prodanih 344 milijonov pametnih telefonov, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Tedaj sta omenjena prvaka sicer skupno obvladovala 96,8 odstotkov trga.

Med proizvajalci je na prvem mestu Samsung z 22,3-odstotnim tržnim deležem (+0,5 odstotne točke glede na lani), sledijo Apple z 12,9-odstotnim (-1,7 odstotne točke), Huawei z 8,9 odstotki, Oppo s 5,4 odstotki in Xiaomi s 4,5 odstotki. Preostali proizvajalci predstavljajo skoraj polovico trga, torej je situacija tu popolnoma drugačna kot na področju operacijskih sistemov oziroma platform. Razdrobljenost je velika, konkurenca pa huda.

Morda se zdi, da je bilo že od nekdaj tako, a v tehnologiji se trendi in tržna situacija izjemno hitro spreminjajo. Ne tako dolgo nazaj, leta 2010, ko smo na namiznih računalnikih ravno ugotavljali, da bo Windows 7 verjetno boljši od Viste, je bil trg pametnih telefonov videti popolnoma drugače. Najpopularnejša sistema sta bila BlackBerry in Symbian, ki so ga uporabljali Samsung, LG, Motorola in Nokia. Slednja je bila največji proizvajalec telefonov, potem pa je sčasoma zamenjala Symbian z Windows Phone, ostali pa z Androidom. In tako so kupci počasi tudi sami zamenjali Nokio in BlackBerry s konkurenco.