Konec nekega obdobja: BlackBerry nehal izdelovati telefone

Matej Huš

2. okt 2016 ob 14:12:00

BlackBerry je bil nekdaj sinonim za poslovne telefone. Potem so prišli pametni telefoni in BlackBerry je ob izteku zadnjega četrtletja sporočil, da ne bo več izdeloval ali načrtoval telefonov. Za zdaj bodo to početje prepustili zunanjim partnerjem in bodo na telefone zgolj še nalepili svoj logotip, če pa se vremena ne bodo zjasnila, bodo prenehali početi tudi to.

Da se bo to zgodilo, je bilo jasno že nekaj časa. Zadnji BlackBerryjev telefon DTEK50 je že tak primer, saj gre v bistvu za Alcatel Idol 4, ki je dobil nalepko BlackBerry in uradno podporo podjetja. V bližnji prihodnosti naj bi mu sledil še en tak telefon, ki se bo imenoval DTEK60 in bo Alcatel Idol 4S.

BlackBerry je slovo od proizvodnje telefonov objavil ob razkritju poslovnih rezultatov, ki niso bleščeči. V zadnjem četrtletju so ustvarili 372 milijonov dolarjev izgube ob 334 milijonih dolarjev prihodkov. Prihodki so bili nižji od pričakovanj (okrog 400 milijonov dolarjev), a tudi izguba je bila nekoliko nižja od napovedi. Leto naj bi zaključili z negativno ničlo, je dodal finančni direktor James Yersh.

Da se podjetje odpove izdelavi pametnih telefonov, ni nič nenavadnega. Tudi Apple svojih iphonov ne proizvaja, temveč to zanj počne Foxconn, če omenimo le največji primer. Apple jih sicer še vedno zelo natančno načrtuje, medtem ko bo BlackBerry tudi to početje prepustil partnerjem. In na kaj se bo osredotočil? Na programsko opremo, saj bo še vedno bo ponujal iste storitve kot doslej, obljubljajo.