Qualcomm mora BlackBerryju plačati 815 milijonov dolarjev

Matej Huš

12. apr 2017 ob 22:26:43

Kanadski BlackBerry bo dobil veliko finančno injekcijo, saj bo po arbitraži od Qualcomma prejel 815 milijonov dolarjev, ki mu jih je preplačal za licenčnine. Qualcomm in BlackBerry sta se za zavezujočo arbitražo odločila lani aprila zaradi spora glede licenčnin, ki jih BlackBerry plačuje Qualcommu za uporabo njegove intelektualne lastnine, torej patentov.

Qualcomm je zaradi previsokih licenčnin že naletel na težave z organi pregona. Decembra ga je kaznoval južnokorejski regulator, januarja pa ga je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FCC) obtožila, da proizvajalce telefonov sili v nepoštene licenčne dogovore, medtem ko Applu daje odpustke. Toda tudi Apple toži Qualcomm zaradi spora glede vrednosti, od katere se računajo licenčnine (cel telefon ali zgolj del procesorki čip), in tok kar v treh državah. Qualcomm pa je prav včeraj vložil tudi nasprotno tožbo zoper Apple.

Qualcomm se seveda z odločitvijo ne strinja, a je ne more več spremeniti, saj je to poanta arbitraže. K znesku bo treba prišteti še stroške postopke in odvetnikov, ki tudi ne bodo nizki, tako da bo skupaj z obrestmi Qualcomm takole čez palec ob milijardo dolarjev. Podrobnosti o tem, za katere patente je BlackBerry preplačeval in katere izdelke pokrivajo, niso razkrili. Qualcomm zagotavlja, da odločitev ne bo imela nobenega vpliva na sodne postopke z Applom, čeprav so očitki zelo podobni.

Blackberryjeve delnice so po objavi novice pridobile skoraj petino vrednosti, Qualcommove pa so izgubile dva odstotka.