BlackBerry 10 izšel, nova telefona, RIM ni več RIM

Matej Huš

30. jan 2013 ob 19:40:25

Danes je bil velik dan za RIM, saj so predstavili nov mobilni operacijski sistem BlackBerry 10, nove mobilne telefone in nekaj sprememb v samem podjetju. Začnimo z najbolj očitno in hkrati najmanj zanimivo - RIM se je preimenoval. Odslej se bo kanadsko podjetje imenovalo preprosto BlackBerry. Glavna blagovna znamka podjetja je tako postala tudi njegovo uradno ime.

K napravam. BlackBerry je predstavil dva nova telefona, na katerih bo tekel nov operacijski sistem. Z10 bo imel na dotik občutljiv zaslon, Q10 pa klasično tipkovnico. Z10 ima zato 4,2-palčni zaslon (ločljivost 1024x768 oziroma 356 ppi, medtem ko ima na primer iPhone 326 ppi), Q10 pa razumljivo nekaj manjšega (720x720). V drobovju ni razlik, saj imata oba dvojedrni 1,5 GHz-procesor TI OMAP 4470, 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora, micro-HDMI, podporo za NFC, sprednjo kamero z osmimi milijoni točk in zadnjo z dvema milijonoma. Celotno preglednico vseh specifikacij in primerjavo z nokio, iphonom in droidom ima CNET. Z10 bo v ZDA stal okoli 200 dolarjev z vezavo, cena brez vezave pa je 600 dolarjev. Pri nas bodo cene bržkone podobne. Q10 bo na voljo nekoliko pozneje, verjetno aprila.

Še pomembneje pa je, kaj ta dva modela poganja. Seveda, gre za novi BlackBerry 10, na katerega je RIM (oziroma BlackBerry) stavil veliko. Uporabniški vmesnik v novem sistemu se imenuje BlackBerry Flow in daje slutiti, da ciljajo na gladko rokovanje z napravo, ki bo temeljilo na gestah (gestures). Večino opravil bo moč opraviti s potezami palca. Glavna novost je že večkrat omenjeni BlackBerry Hub, ki združuje vsa okna v svet (Twitter, Facebook, LinkedIn, BlackBerry Messenger, koledar, telefonski klici, sporočila). Vse to bo dostopno brez aplikacij tretjih proizvajalcev. Vseeno pa za BlackBerry obstoji vrsta aplikacij, ki jih najdete na spletni trgovini BlackBerry World. Ta ima danes že več kot 70.000 aplikacij, dnevno pa dodajajo nove. Vsaka mora biti napisana večidel na novo, saj je BlackBerry 10 nastal od začetka in s predhodnimi nima skupne kode.

Omenimo še funkcionalnost BlackBerry Balance, ki omogoča ločevanje službenega in zasebnega. Ponuja dvojni način delovanja, tako da lahko imajo uporabniki v službi povsem druge nastavitve in celo druge aplikacije kakor doma. To je posebej uporabno, ker BlackBerry cilja na poslovna okolja, kjer se je že zelo razširila praksa BYOD (Prinesi lastno napravo). Seveda je mogoče službeni in domači pogled tudi združiti, če to potrebujemo.