RIM: Android je kaotična greznica

Matej Huš

10. apr 2012 ob 20:46:58

Ena izmed pomembnih lastnosti RIM-ovega tabličnega računalnika PlayBook je bila možnost poganjanja aplikacij za Android. Poleg nativnih aplikacij za platformo BlackBerry, ki so napisane v Javi, je z namenskimi predvajalniki moč poganjati tudi tiste za Android. RIM se možnosti nalaganja poljubnih aplikacij za Android poslavlja - s krepkimi besedami.

Alec Saunders podpredsednik za odnose z razvijalci je namreč kar prek Twitterja povedal, da prihajajoča verzija operacijskega sistema za blackberryje neuradnega nalaganja androidnih aplikacij ne bo podpirala. Glavni problem je piratstvo, zato ne želijo, da se platforma BlackBerry spremeni v "kaotično greznico kakor Android". Približno četrtina aplikacij za Android naj bi bila namreč piratskega izvora, zato bo možnost nalaganja aplikacij mimo BlackBerry App World odstranjena.

Uporaba androidnih aplikacij na PlayBooku (sideloading) sicer ni bila enostavna. Format APK je bilo treba prevesti v BAR, naprava je morala biti v načinu za razvijalce (Developer Mode), poleg tega pa je bilo treba imeti posebno programsko opremo. A ko je nekdo plačljivo aplikacijo za Android ustrezno zapakiral v verzijo za playbooke, jo je lahko namestil vsakdo in jo uporabljal nezakonito. RIM meni, da je to nedopustno, saj celoten ekosistem postaja vedno bolj nasmeten.

Glavni problem je premajhno število aplikacij za RIM-ovo platformo v primerjavi z Androidom in iOS-om. RIM računa na to, da je razlog možnost piratiziranja aplikacij, zato bodo v prihajajoči verziji uvedli strogo zaščito proti temu (podobno kot na iOS-u). Videli bomo, ali bo to zadostovalo za večjo priljubljenost platforme.