Windows 10 v mesecu dni osvojil dvajsetino računalnikov

Matej Huš

3. sep 2015 ob 11:11:41

Nadgradnja na Windows 10 je v marsičem drugačna kakor dosedanje nadgradnje. Glavni razlog je gotovo močna promocija, katere vrhunec je brezplačna nadgradnja, kar se kaže kot daleč najhitrejše širjenje med vsemi verzijami Windows doslej. V enem mesecu je Windows 10 dosegel 5-odstotni tržni delež, za kar je Windows 8 potreboval pol leta, izjemno priljubljeni Windows 7 pa še vedno tri do štiri mesece.

V absolutnih številkah povejmo, da je Windows 10 nameščen na več kot 75 milijonih računalnikov - Windows 8 je v prvem mesecu zmogel do pol toliko. Od teh 75 milijonov je po podatkih iz Microsofta vsaj 1,5 milijona namestitev v podjetjih (verzija Windows 10 Enterprise), verjetno pa še precej več, saj ponekod uporabljajo tudi običajne uporabniške verzije.

Hitro širjenje gre v največji meri pripisati brezplačni nadgradnji z Windows 7 in 8 ter aktivnemu opozarjanju, da je na voljo nova verzija. Navdušenja ni zajezilo niti odkritje, da Windows 10 v Redmond pošilja precej več podatkov, kot bi si želeli, če tega eksplicitno ne onemogočimo (je pa res, da je podobno tudi z najnovejšimi popravki v Windows 7 in 8).

Normalno je, da si hitrost širitve novega sistema po prvih mesecih nekoliko upočasni (v prvih 24 urah je bilo namestitev 14 milijonov, v celem mesecu pa le petkrat toliko). Microsoft smelo napoveduje, da bo v prihodnjih dveh letih Windows 10 domoval na milijardi naprav. To je možno, če upoštevamo poleg namiznih računalnikov še različne prenosne in mobilne naprave, ki jih bo poganjala ista koda.