Windows 10 ima milijardo uporabnikov, v pripravi prenova uporabniškega vmesnika

Matej Huš

21. mar 2020 ob 17:26:55

Microsoftov novi operacijski sistem Windows 10 je v zadnjih šestih mesecih pridobil sto milijonov novih uporabnikov in presegel magično mejo milijarde. Že avgusta lani je dosegel 50-odstotni tržni delež med namiznimi računalniki, kar je soliden uspeh za tedaj štiri leta star sistem. Ob izidu je Microsoft napovedoval, da se bo to zgodilo v dveh do treh letih, a je bil na mobilnem trgu Windows 10 sprejet sila mlačno - Android je tu premočan. Mirosoft je že leto po izidu Windows 10 povedal, da je na mobilnem trgu ne načrtujejo revolucije.

Tržni delež Windows 10 se bo povečeval še lep čas, ker Microsoft ne bo izdal nove verzije Windows. Namesto tega vsakih šest mesecev pripravijo posodobitev, ki je formalno še vedno Windows 10. Prinašajo pa te nove posodobitve lahko tudi večje spremembe, kot na primer vgrajen podsistem za Linux s polnokrvnim jedrom.

V eni izmed novih verzij Windows 10 pa lahko pričakujemo osvežen uporabniški vmesnik. Razlike bodo predvsem barvne, saj se bo meni Start (in ostali deli vmesnika) bolj prilagajal siceršnji temi. Pripravljajo še vrsto možnosti za uporabnike s posebnimi potrebami, na primer kurzorje različnih velikosti, oblik in barv, podpora za Xbox Adaptive Controller, več možnosti za spreminjanje oken ter novo orodje za rezanje in shranjevanje posnetkov (snipping tool). Nasploh bo uporabniški vmesnik bolj poenoten, saj v trenutni verziji Windows 10 najdemo tako povsem nov dizajn kakor dele, ki se že od Window XP niso bistveno spremenili. Manj pomembne bodo tudi ploščice Live Tiles, ki močno jezijo nekatere uporabnike; v Windows 10X jih sploh ne bo več.