Windows 10 gre za med

Matej Huš

1. avg 2015 ob 19:47:35

V prvih dneh si je nov Microsoftov operacijski sistem Windows 10 preneslo več milijonov ljudi, so sporočili iz Redmonda. V prvih 24 urah je nov operacijski sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov, kar je rekord. Primerjava s predhodnimi verzijami je sicer precej nehvaležna, saj je to pot nova verzija za lastnike starejših verzij (Windows 7 in Windows 8) prvikrat zastonj.

Vseeno zapišimo, da so Windows 8 v prvih štirih dneh prodali v štirih milijonih izvodov, s čimer so postavili tedanji rekord. Na svetu je trenutno skoraj poldruga milijarda računalnikov z Windows, zato si Microsoft obeta še bistveno več namestitev. Do konca leta 2018 želijo Windows 10 na milijardi naprav. Pred dnevi so se pojavile neuradne informacije, da je Microsoft rezerviral 40 Tb/s kapacitet za prenos nadgradnje po internetu, zato ni problemov z zagotavljanjem pasovne širine. Maksimum je bil okrog 10 Tb/s v ZDA in okrog 30 Tb/s drugod.

Je pa nadgradnja poskrbela za nekaj zabavnih trenutkov, kot je na primer najbolj neuporabno sporočilo o napaki, ki so ga doživeli številni uporabniki. Something happened na modrem ozadju ni bil zgolj naključen spodrsljaj, saj so zaslon tudi prevedli v lokalizirane verzije. Na internetu so kmalu ugotovili, da je vzrok za težavo neameriška področna nastavitev.

Pred namestitvijo si je koristno prebrati nova pravila o zasebnosti. Microsoftu bo Windows 10 privzeto posredoval cel kup podatkov, med drugim lokacijo naprave, seznam uporabljenih aplikacij, zgodovina brskanja, koledar itd.