Nove podrobnosti o Project Ara

Primož Resman

6. apr 2014 ob 15:59:21

Ob prodaji Motorole so pri Googlu obdržali ne le patente, temveč tudi t.i. ATAP, Motorolino skupino, ki je bila odgovorna za povsem nov in napredne koncepte, kot je Project Ara oz. modularen mobilni telefon. Z njim pri Googlu upajo, da bodo zmanjšali recikliranje mobilnih telefonov, saj bi namesto celega aparata lahko zamenjali le en sklop za zmogljivejšega. Obenem bi si uporabniki z izborom komponent zmogljivost prilagodili lastnim željam, vse skupaj pa bi podprli z nizko ceno, že od 50 dolarjev za najcenejšo kombinacijo.

Ekipa je pripravila svež videoposnetek, v katerem vidimo nekaj novih podrobnosti v povezavi s projektom. Vidimo npr., kako bo izvedeno zaklepanje modulov na ogrodje. Vemo, da bo to izvedeno z magneti, a nismo vedeli, da bodo ti v primeru ogrodja elektromagnetne narave (v modulih bodo jasno permamentni magneti). To pomeni, da modula praktično ne bo mogoče odstraniti, ko bo naprava delovala oz. dokler ta ne bo dovolila odstranjevanja. V videu je mogoče opaziti tudi tri različne velikosti naprave, kjer srednjo že poznamo, je v obliki 3x6 mreže, medtem ko bo majhna v obliki 2x5, velika pa 4x7.

Svoje so dodali tudi pri podjetju 3D Systems, ki je zunanji partner pri izdelavi modulov, predvsem pri izdelavi osebnih, raznobarvnih verzij. To bodo dosegli s 3D tiskanjem, ki se izkaže za velik izziv v končni, masovni proizvodnji, ne le zaradi količin, temveč tudi zaradi zagotavljanja pravih barv in tekstur končnih modulov. V videu izvemo še, da zunanje podjetje Sosolimited sodeluje z ekipo pri razvoju vmesnika aplikacije vsaj za Android, s katero bo mogoče oblikovati svojo konfiguracijo telefona Project Ara, torej določiti barvo in teksturo posameznih modulov.

Največji izziv celotnega projekta je najverjetneje zagotavljanje povezave modulov z ohišjem, kar so vsaj v enem delu očitno že rešili. V praksi bo predvsem pomembno, da bodo podobno robustne tudi podatkovne povezave, sploh v primeru večkratne izmenjave modulov. Če ekipi uspe spraviti projekt na prodajne police, bo to zagotovo velik uspeh in konec tarnanja, da določen model izpolni vse zahteve, razen ene ali dveh. Vsak uporabnik si bo namreč lahko sestavil svoj telefon.