Nokia razvija letalnike za pregled anten baznih postaj

Matej Huš

11. jul 2015 ob 08:50:35

Nokia Networks, kakor se imenuje del podjetja, ki se ni ukvarjal s pametnimi telefoni in ga Microsoft ni kupil, je z mobilnim operaterjem Du iz Združenih arabskih emiratov v Dubaju pokazala, kako je mogoče letalnike (drone) uporabiti za preglede in nadzor baznih postaj mobilnega omrežja.

Medtem ko bi jih Amazon in Google uporabljala za dostavo paketov, nemški DHL in švicarska pošta pa to, resda eksperimentalno, že počneta, jih razvija Nokia letalnike za drug namen. Pregledovanje baznih postaj na klasičen način je zamudno in nevarno, saj mora tehnik splezati na anteno. Brezpilotni letalniki lahko to storijo bistveno hitreje in brez tveganja, da bi padli ter se poškodovali. Zato so na nogometnem stadionu v Dubaju pokazali, kako lahko letalnik pregleda Dujevo bazno postajo. Nanj so pritrdili pametni telefon, prek katerega je komuniciral z bazno postajo in izvajal meritve. Pogledajo lahko tudi, kako je videti omrežje oziroma kje so ostali stolpi v vidnem polju, ali kakšna drevesa ali visoke zgradbe ovirajo prenos signala itd.

Pri projektu so poleg Nokie sodelovali še Ascom, DroneWorks FZ in SecuTronic. Ascom je poskrbel za aplikacije, ki so tekle na pametnih telefonih, DroneWorks in SecuTronic pa sta izdelala letalnik.

Nokia ni edina, ki se je tega domislila, saj je že lani Fluke Networks počel nekaj podobnega, ki letalnika tudi niso zgradili sami.