DHL začenja dostavo z brezpilotnimi štirikopterji

Matej Huš

28. sep 2014 ob 09:40:26

DHL je prehitel Amazon in Google ter najavil začetek dostave nujnih paketov z brezpilotnimi zračnimi plovili oziroma troti. Uporabljali bodo štirikopterje, ki so jih preizkušali od lanskega decembra, redno pa so začeli obratovati v petek.

Brezpilotno dobavo s štirikopterji bodo uporabljali le za dostavo nujnih potrebščin, kot so zdravila. Trasa je za zdaj samo ena, in sicer iz pristanišča Norddeich na obali Severnega morja do otoka Juist. To je prvi primer, ko je v Evropi dovoljena dostava paketov s troti. Nemško ministrstvo za promet je namreč del zračnega prostora rezerviralo ekskluzivno za DHL-ove trote, ki bodo letali na Juist, kjer živi slabih dva tisoč prebivalcev, ki so zaradi vremenskih nevšečnosti pogosto odrezani od celine.

DHL pojasnjuje, da so morali med preizkušanjem štirikopterje precej spremeniti, da so primerni za uporabo v ostrem okolju nad Severnim morjem. V letu lahko dosežejo višino 50 metrov in se premikajo s hitrostjo 64 kilometrov na uro. Njihov domet znaša 45 minut, torej slabih petdeset kilometrov, kar več kot zadostuje za let do Juista in nazaj (12 kilometrov). Na pet kilogramov težko plovilo lahko naložijo do 1,2 kilograma tovora.

Štirikopterji ne bodo dostavljali paketov na naslove, ampak jih bodo vozili med Norddeichom in Juistom, kjer jih bodo pobrali DHL-ovi uslužbenci in razvozili na končne naslove. To je tudi bistvena razlika od Amazonovih in Googlovih načrtov, ki želita trote uporabljati za avtonomno dostavo na končni naslov. DHL po drugi strani pojasnjuje, da bodo štirikopterje uporabljali le, ko druge možnosti za dostavo na Juist (recimo zaradi vetra, valov ali neviht) ne bo. Čeprav so njihovi troti sposobni avtonomnega letenja, bodo imeli v pripravljenosti nadzornike v Norddeichu, ki bodo lahko prevzeli upravljanje trota.