Letala, ropi in gole ženske: Z droni vašo zasebnost napadajo tudi navadni smrtniki

Iztok Hočevar

3. apr 2017 ob 14:16:26

Vsaj 10 incidentov na dan zaradi nedovoljene uporabe dronov so leta 2016 zabeležili v Veliki Britaniji, poroča The Guardian. Skupaj skoraj 3500 primerov. Še leta 2014 so britanski organi pregona zabeležili le 286 incidentov povezanih z uporabo dronov. In kakšni so ti »incidenti«?

Kdo ima večjega?

Potrebno je seveda začeti z dogajanjem na letališčih. V 59 primerih se je brezpilotni letalnik v lanskem letu skoraj zaletel v potniško letalo, ki je ali pristajalo ali vzletalo. Za primerjavo, leta 2014 je bilo takih primerov v bodoči nekdanji članici EU le šest. Zadnji odmevni primer se je pripetil pred dnevi, ko je dron zgrešil pristajajoče letalo le za 20 metrov.

Dostavil se je v zapor

Droni pa so že leta popularni tudi med kriminalci. Lani so britanski sodniki na 14 mesecev zaporne kazni obsodili svojega državljana Daniela Kellyja, ker je v dva zapora s pomočjo drona tihotapil različne stvari, med drugim tobačne izdelke in droge. Podobne primere so v zadnjih letih zabeležili tudi drugje po svetu.

Brezpilotni letalniki pa so postali popularni tudi med bolj resnimi kriminalci. Na Otoku pa policija beleži tudi porast ropov hiš in drugih nepremičnin, ki jih nepridipravi prej »preverijo« z droni – torej, ali je kdo doma, je lastnik pozabil zapreti kakšno okno, je na drugi strani ograje pes …

Sosed sosedu

Po podatkih britanske policije pa je v razpadajočem imperiju najbolj v porastu uporaba dronov za nadlegovanje sosedov. V večini primerov je v lanskem letu sicer šlo za neslane šale, vendar je vse več primerov vdora v zasebnost. Tako so lani recimo zabeležili primer, ko je starejši gospod po naključju vedno preizkušal svoj dron nad sosedovim vrtom v času, ko se je sosedova mladoletna hčerka sončila. In podobnih zgodb je vsak dan več.

V Sloveniji pa

Podobne primere, tako slabe kot dobre, najdemo tudi v Sloveniji, kjer javna debata o dronih poteka že približno dve leti. In lani smo dobili tudi zakonsko regulativo glede uporabe dronov.

Ki je zelo omejila legalno uporabo brezpilotnih letalnikov v zasebne namene. Medtem pa slovenska policija veselo pričakuje svoje lastne drone. Vojska pa jih že ima.