Ameriška mornarica plačala milijone za podaljšanje podpore za Windows XP

Matej Huš

23. jun 2015 ob 15:39:58

Podpora za Windows XP se je iztekla že lanskega aprila in čeprav gre za 14 let operacijski sistem, katerega konec je Microsoft napovedoval res dolgo, so številni veliki uporabniki obtičali z njim. Dodatna podpora je dosegljiva, a jo je treba drago plačati. Lani so bili med večjimi grešniki ameriška davčna uprava, britanski javni sektor in Nizozemci, ki so morali vsi odšteti milijonske zneske za nadaljnje zagotavljanje podpore. Leto dni pozneje ameriški mornarici še vedno ni uspelo nadgraditi svojih računalnikov, čeprav so migracijo začeli že leta 2013.

Da bo več kot 100.000 računalnikov z Windows XP še vedno dobivalo najnovejše popravke, so z Microsoftom sklenili 9,1 milijona dolarjev vredno pogodbo. Prav tako bodo do leta 2017 potrebovali podporo še za Office 2003, Exchange 2003 in Windows Server 2003, kar jih bo skupno olajšalo za 30,8 milijona dolarjev. Windows Server 2003 bo od 14. julija letos uradno nepodprt, medtem ko je preostala oprema že dlje časa brez brezplačne podpore. Vse omenjenje pogodbe so za Microsoft zlata jama, saj bodo Windows XP interno morali podpirati vsaj do leta 2017. Vsak dodatni naročnik prinese precej denarja, popravke pa razvijajo ne glede na število naročnikov.

Iz poveljstva mornarice v San Diegu so sporočili, da še vedno uporabljajo starejše programe, ki za pravilno delovanje nujno potrebuje stare verzije Windows. Dokler teh programov ne bodo posodobili ali zamenjali, bodo morali vztrajati na Windows XP. Kaj točno teče na Windows XP, niso želeli razkriti, neuradno pa gre za sisteme, ki so povezani tudi v interno IP-omrežje NIPRnet in tajno omrežje SIPRnet.