Konec Windows XP in začetek Windows 8.1 Update 1

Matej Huš

8. apr 2014 ob 09:14:30

Danes je zgodovinski dan, ko se po več odlogih vendarle poslavlja Windows XP. Operacijski sistem, ki je bil dokončan 24. avgusta 2001 in ki je bil naprodaj od oktobra istega leta, izvira iz nekega drugega časa. Pred dobrimi dvanajstimi leti sploh še nismo poznali Gmaila, YouTuba, Facebooka in številnih drugih storitev, ki so danes samoumevni del interneta.

Windows XP je bil operacijski sistem, ki je končal dvotirni razvoj operacijskih sistemov v Microsoftu. Do tedaj je bila za domačo rabo namenjena linija 9x (Windows 95, 98, ME), ki je imela osnovo na DOS-u, za poslovno pa NT (Windows NT 4, 2000). Windows XP je liniji združil in predstavlja korenit rez v kontinuiteti in skok v stabilnosti domačih operacijskih sistemov. Sprva je imel nekaj težav, ker stari gonilniki za cel kup strojne opreme iz časov 9x niso več delovali, a je naposled s široko podporo postal de facto standard na področju operacijskih sistemov. Tudi poslovni uporabniki, ki so sprva vihali nos in ostajali na Windows 2000, so sčasoma prestopili na Windows XP. In tam v dobršni meri ostali do danes, saj je še vedno približno četrtina računalnikov na svetu opremljenih z Windows XP.

Čeprav imajo Microsoftovi operacijski sistemi navadno zagotovljenih deset let razširjene podpore, jo je bil Microsoft za Windows XP zaradi neverjetne priljubljenosti prisiljen podaljšati na skoraj trinajst let. Windows XP je bil namreč idealna kombinacija dovolj dobrega operacijskega sistema s poznanim uporabniškim vmesnikom z neposrečenim naslednikom (Windows Vista), da je ljudi priklenil nase. Kljub izjemni dolgi podpori se zato prehod na novejše Windows Visto, 7, 8 in 8.1 kar ni hotel zgoditi, zato so morali radikalno najaviti konec podpore (izdajanje popravkov) za 8. april.

Popolna katastrofa to vendarle ni, saj je Windows XP še vedno mogoče prav lepo uporabljati in kdor se zaščiti na druge načine, mu hudega ne bo. Predvsem zato, ker bodo proizvajalci protivirusnih programov in požarnih zidov še lep čas podpirali tudi Windows XP, proti direktnim ranljivostim, ki jih izrablja NSA, pa se tako ali tako že danes ne moremo zaščititi.

Poetično se cikel nadaljuje z izidom Windows 8.1 Update 1, saj je slednji prav od danes na voljo prek storitve Windows Update. Uporabniki Windows 8.1 bodo morali obvezno nadgraditi, saj v nasprotnem primeru ne bodo mogli prejemati nobenih nadaljnjih popravkov in posodobitev. Kdor ima nameščen Windows 8, pa se bo nadgradnji lahko izognil.