Tudi ameriška davkarija bo plačala za podaljšano podporo za Windows XP

Matej Huš

13. apr 2014 ob 15:43:33

Windows XP ni več uradno podprt operacijski sistem, a se svet zaradi tega ni ustavil. Vseeno pa to prinaša določene težave njegovim uporabnikom, saj brezplačnih varnostnih popravkov zanj ne bo več. Bo pa Microsoft še vedno nudil popravke tistim, ki bodo za to pripravljeni plačati. Poleg britanskega javnega sektorja in dela nizozemskega bodo podaljšano podporo kupili tudi v ameriški davkariji (IRS).

IRS priznava, da še vedno niso dokončali prehoda na Windows 7 z Windows XP, za kar bodo letos potrošili 30 milijonov dolarjev. Del tega zneska bo namenjen tudi Microsoftu, da jim bo po pogodbi zagotavljal nadaljnje varnostne posodobitve še leto dni. IRS uporablja 110.000 osebnih računalnikov, izmed katerih približno polovica še vedno teče na Windows XP. Prehod naj bi bil končan do konca leta.

Na zaslišanju pred spodnjim domom parlamenta se je moral vodja IRS John Koskinen zagovarjati zaradi očitkov, da so migracijo izvedli prepozno, čeprav so točno vedeli, kdaj bo Microsoft ukinil podporo za Windows XP. Poudaril je, da je bil ta prehod le eden izmed IT-projektov v vrednosti 300 milijonov dolarjev, ki so se vsi zavlekli zaradi pomanjkanja sredstev. IRS ni edina institucija, ki ima težave s pravočasnim prehodom, saj naj bi v ZDA kar 10 odstotkov vseh računalnikov v javnih službah tudi po koncu podpore za Windows XP še vedno uporabljalo ta sistem.