Britanski javni sektor za 6,5 milijona evrov z letom dni podpore za Windows XP

Matej Huš

5. apr 2014 ob 17:02:39

Da se v torek izteče podpora za Microsoftov operacijski sistem Windows XP, ponavljamo že nekaj časa. Čeprav to ne pomeni, da bodo računalniki z Windows XP prenehali delovati, bo konec podpore sčasoma čedalje večji problem, ker Microsoft ne bo več izdajal varnostnih popravkov. Težava je, da obstaja cel kup specialne programske opreme, ki je ni mogoče nadgraditi brez visokih stroškov (en primer izmed mnogih je bolnišnična oprema) in ki teče na Windows XP. Zato je včasih ceneje plačati za podaljšanje podpore Windows XP.

To bodo storili Britanci, ki so izpogajali enotno ceno za podaljšanje podpore za Windows XP za eno leto, ki bo vsem uporabnikom v razširjenem javnem sektorju (državna uprava, šole, bolnišnice, NHS itd.) omogočala dodatno leto prejemanja posodobitev za Windows XP, Office 2003 in Exchange 2003, katerim se vsem uradna javna podpora izteče v torek.

Crown Commercial Service (CSS) je v pogajanjih z Microsoftom uspel izposlovati ceno 5,5 milijona funtov letno, kar je približno 20 milijonov funtov manj, kot če bi se pogajal vsak proračunski porabnik ločeno. Komercialna direktorica za telekomunikacije in IT pri CSS Sarah Hurrell je dodala, da nikakor ne bi bilo smiselno pogajanj opravljati ločeno, saj bodo tako ali tako vsi prejemali iste popravke.

Da pa vse skupaj ne bo neskončno razmetavanje denarja, morajo imeti proračunski porabniki, ki želijo sodelovati v tem skupnem projektu, izdelan program, kako bodo v prihodnjih 12 mesecih migrirali z Windows XP, Office 2003 in Exchange 2003 na novejše verzije. Gre torej za nakup dodatnega leta za prehod brez hitenja. Niso pa javno razkrili, koliko računalnikov v britanskem javnem sektorju še vedno teče na Windows XP. Globalne ocene so okrog 25 odstotkov za celotni svet, ni pa podatka, ali so britanski javni uslužbenci nad ali pod to številko. Vemo pa, da ima samo NHS izmed 800.000 računalnikov na več kot 85 odstotkih nameščen Windows XP.