Konec podpore za Windows 7

Matej Huš

13. jan 2015 ob 20:15:24

Danes se je zaključilo obdobje redne podpore za Windows 7 (mainstream support), v katerem so brez omejitev in brezplačno na voljo vsi popravki za operacijski sistem. Podaljšana podpora (extended support) bo trajala še pet let, a vseeno velja začeti premišljevati o nadgradnji.

Da imajo operacijski sistemi omejen rok trajanja, je Microsoft najglasneje opozarjal pri legendarnem Windows XP, ki je kljub starosti vztrajal na računalnikih. Lani aprila se je po trinajstih letih od izida podpora zanj po več podaljšanjih vendarle končala, a so številni institucionalni uporabniki obtičali na stari verziji in so bili prisiljeni plačati za izredno podporo.

Windows 7 trenutno teče na dobrih 56 odstotkih računalnikov, ki se jim še nekaj časa ne bo zgodilo nič hudega. Konec redne podpore pomeni, da Microsoft ne bo več brezplačno odpravljal napak in hroščev, bodo pa še vedno zastonj na voljo vsi novi varnostni popravki. Prav tako Windows 7 že od lani ni več mogoče kupiti v trgovini, ga je pa še vedno moč dobiti prednaloženega na računalnikih (OEM), a le stare zaloge, oziroma kupiti nov računalnik z licenco za Windows 8 in nanj namestiti starejšo verzijo (downgrade).

To je pričakovano, saj so izidu Windows 8.1 navkljub številni veliki uporabniki šele nedavno prestopili na Windows 7. Microsoft sicer opozarja, da izjemnega podaljšanja življenjske dobe, ki jo je bil deležen Windows XP, ne bo več. Prvi za resnični odstrel je na vrsti Windows Vista, kjer se podaljšana podpora izteče leta 2017 in za katerim ne bomo potočili prav veliko solz, bodo pa debate o izjemnem podaljšanju podpore gotovo oživele leta 2020, ko naj bi umrl Windows 7.

Ob tem je treba poudariti, da je Microsoft s petletno polno podporo in desetletnim izdajanjem varnostnih popravkov precej velikodušen. Verzije Linuxa Ubuntu so podprte poldrugo leto, vsaki dve leti pa izide LTS (long-term support), ki je podprta pet let. Apple podpira zadnje tri verzije Mac OS X.