Tudi nizozemski javni sektor plačal za podaljšano podporo za XP

Mandi

8. apr 2014 ob 11:34:22

Danes je torej dan, ko se podpora za Okna XP in Office 2003 tudi uradno zaključi. Microsoft uporabnikom in partnerjem ne bo več nudil novih varnostnih posodobitev in drugih popravkov, podpore in osvežitev spletnih tehničnih vsebin. Vse to je bilo seveda že dolgo nazaj napovedano, vendar številne organizacije, zlasti tiste v javnem sektorju, še vedno niso nadgradile (beri zamenjale) vseh svojih računalnikov.

Microsoft seveda ni neumen in podporo še vedno nudi, a je treba zanjo zdaj lepo plačati. Britanska javna uprava se je tako zmenila za skupni znesek 6,5 milijona evrov za dodatno leto podpore. Zdaj se jim pridružujejo še Nizozemci.

Končni znesek tokrat ni javno objavljen. Ve se samo, da gre za več milijonov dolarjev, za med 34 in 40 tisoč računalnikov, ter da bo podpora podaljšana do januarja naslednje leto. To nanese nekje 100 dolarjev, gor ali dol, na podprti računalnik, kar so lepi denarci.

Izhodiščna cena naj bi bila sicer okoli 200 dolarjev na podprti računalnik, za prvo leto, za vsako naslednje leto pa še ustrezno več. Microsoft naj bi takšno ponudbo vladam podal že vsaj leta 2012, kot lahko denimo beremo v opozorilu, ki ga je avstralski vladni center za informatiko takrat poslal domači vladi.

Podobnih najav bo v bližnji prihodnosti verjetno še kar nekaj, pa tudi sicer smo lahko prepričani, da bo znamenito modro-zeleno ozadje s hribčkom tu in tam mogoče videti še vsaj do konca desetletja.

Mimogrede, na portalu predlagaj vladi se je spet pojavil predlog, da bi življenjsko dobo naših xp računal podaljšali kar s prehodom na določeni odprtokodni operacijski sistem. Predlog že ima dovolj glasov, da bo vlada morala odgovoriti, svojega pa lahko dodate še do srede meseca.