Prihodnje leto se vračajo telefoni Nokia

Matej Huš

19. jun 2015 ob 18:01:01

Nokia je sporočila, da v drugi polovici prihodnjega leta lahko spet pričakujemo telefone pod znamko Nokia. Tedaj se izteče obdobje, ko v skladu s pogodbo z Microsoftom ne smejo razvijati, izdelovati ali prodajati lastnih pametnih telefonov pod znamko Nokia.

Svoj čas so bili Nokiini telefoni najbolj ugledni in spoštovani med prenosnimi telefoni, a sta jih potem po desni prehitela Android in Apple. Na koncu je Nokia z enoto za mobilne telefone tonila v rdeče številke, zato jo je leta 2013 prevzel Microsoft. Med pogoji je transakcije je tudi prepoved razvijanja svojih telefonov pod znamko Nokia do drugega polletja 2016; Nokia je namreč znamko le oddala, ne pa prodala. Na Finskem pa so v samostojnem podjetju poleg znamke ostali oddelek za mrežno opremo (NTN, Nokia TETRA Network), oddelek, ki skrbi za zemljevide in pripadajoče tehnologije Here, in oddelek za napredni razvoj tehnologij (po vzoru Motorolinega/Googlovega ATAP-a, ki razvija Project Ara).

Microsoft je nekaj časa znamko Nokia še držal pri življenju, nato pa so znamko pokopali in nove Lumie že imajo oznako Microsoft. Trdoživi Finci so že lani povedali, da znamka Nokia ni mrtva. Razvili so tablico z imenom Nokia N1, ki je bila že prvi dan razprodana.

Zato ne preseneča odločitev, da bodo vnovič poskusili s pametnimi telefoni pod znamko Nokia. To pot pa jih ne bodo izdelovali sami, podobno kot tudi N1 ne izdelujejo sami, temveč Foxconn. Namesto tega bo Nokia poskrbela le za načrtovanje in dizajn, proizvedli pa jih bodo zainteresirani partnerji. Povejmo, da je Nokia letos najavila nakup Alcatel-Lucenta, da si utrdi pozicijo na trgu omrežne opreme, medtem ko svojo enoto za zemljevide HERE prodajajo.