Nokia in Windows Phone sta zgodovina

Matej Huš

11. sep 2014 ob 21:50:04

Pravzaprav je pričakovano, da bo Microsoft po prevzemu dela Nokie, ki razvija in proizvaja mobilne telefon, upokojil blagovno znamko Nokia. To dokazujejo tudi dokumenti, ki so ušli na internet, medtem ko Microsoft uradnih informacij ne daje. Že telefoni, ki bodo prišli v prodajo v letošnji božični nakupovalni sezoni, ne bodo imeli več oznake Nokia. Lumia bo tako preprosto Lumia.

Precej manj pričakovana pa je ukinitev blagovne znamke Windows Phone, v promocijo katere je Microsoft vložil veliko. Windows Phone bo po novem kar Windows, kar nakazuje na postopno zlivanje operacijskih sistemov Windows in mobilnega Windows Phone. To je nakazal že Windows Phone 8.1, saj so aplikacije zanj združljive tudi z Windows RT (verzija za arhitekturo ARM, ki jo najdemo v mobilnih napravah), medtem ko prihodnje leto pričakujemo kar združeno verzijo. Premik je že viden v zadnjih reklamah, kjer so Lumie 530, 730, 830 in 930 omenjene samo z besedo Windows in ne več kot Windows Phone.

To seveda ne pomeni, da bodo telefoni Nokia z Windows Phone zgodovina. To bo doletelo le oznaki, medtem ko bomo še vedno kupovali Microsoft Lumio 530, ki jo poganja Windows.

Podobni primeri so se seveda že dogajali. Eden izmed največjih je AMD-jev prevzem kanadskega grafičnega velikana ATI Technologies, ki je blagovno znamko ATI tudi kmalu upokojil, tako da so čipi danes znani kot AMD Radeon.