Nokia ostaja, prehaja na Android

Primož Resman

18. nov 2014 ob 14:16:40

Govorili smo, da je Microsoft počasi začel ukinjati znamko Nokia, kar naj bi pomenilo konec te slavne znamke. A to se je izkazalo za neresnično. Znano je, da je Microsoft v nakupovalni mrzlici na Finskem kupil le oddelek, ki razvija mobilne telefone in licenciral uporabo patentov, medtem ko oddelek za mrežno opremo (NTN, Nokia TETRA Network), oddelek, ki skrbi za zemljevide in pripadajoče tehnologije Here, in oddelek za napredni razvoj tehnologij (po vzoru Motorolinega/Googlovega ATAP-a, ki razvija Project Ara) ostajajo na finskem. Finsko podjetje ima jasno v lasti znamko Nokia, Microsoft je uporabo le najel, do leta 2016 za pametne mobilne telefone oz. do leta 2026, ko govorimo o manj zmogljivih telefonih - Microsoft je namreč v prevzemu dobil še liniji telefonov Asha in Nokia X.

A Finci vseh jajc ne bodo položili le v Microsoftovo košaro, saj so danes predstavili svežo tablico Nokia N1. Ta je izdelana v partnerstvu s Foxconnon, ki skrbi za praktično vse, za zasnovo, industrijski dizajn, za izdelavo, za trženje, dobavo in garancije, Nokia za delež zaslužkov daje le ime. A s tem ni nič narobe, saj so skupaj predstavili zelo zanimivo tablico.

Uporablja identičen zaslon, kot iPad Mini, gre za 7,9-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 2048 x 1536 pik, tipa IPS, ki ga jasno osvetljujejo LED diode. Za razliko od iPad Mini tretje generacije je zaslon prilepljen na sprednje steklo. Apple se je s takšno izdelavo pohvalil v primeru iPad Air 2, medtem ko iPad Mini v vseh generacijah še vedno uporablja ločen zaslon in steklo. Prednost lepljenja je jasno boljši prikaz slike, saj je ta bistveno bližje površini stekla, manj je odsevov, itd.

Da bo na zaslonu slika tekla gladko, poskrbi Intelov 64-bitni procesor iz družine Atom, Z3580, štirijedrnik s frekvenco do 2,33 GHz. V procesor je vgrajen PowerVR-ov grafični čip G6430, ki je po zasnovi že nekoliko starejši, predstavljen že poleti 2012, a se po drugi strani nahaja prav v Applovem procesorju A7. Delovnega pomnilnika je 2 GB, podatkovnega pa 32 GB. Na zadnji strani se nahaja kamera z 8 milijoni točk in avtofokusom, na sprednji strani pa kamera s 5 milijoni točk in fiksno točko ostrenja.

Kljub precejšni tankosti, tablica v debelino meri le 6,9 mm, se pod zaslonom nahaja spodobno velika baterija s kapaciteto 5300 mAh. Ohišje je aluminijasto iz enega kosa in bo na voljo v dveh barvah, v srebrni naravnega aluminija ter temno sivi, v obeh primerih je ohišje eloksirano, kar preprečuje oksidacijo, ter peskano, kar da bolj oprijemljivo, hrapavo površino ohišja. Pomembna novost, ki jo v svet mobilnih naprav prinaša Nokia N1, je obrnljiv priključek USB type-C, čeprav za prenos podatkov uporablja le standard 2.0 z nekoliko počasnejšimi hitrostmi prenosa od USB 3.0.

Na bolj mehki strani bo marsikdo rekel končno oz. bo vsaj zelo vesel, saj bo Nokia N1 prva Nokia, na kateri bo popolnoma uradno tekel Android, kot si ga je zamislil Google. Nova tablica bo namreč uporabljala praktično nespremenjen Android 5.0, a z manjšim detajlom. Launcher, vmesnik domačih zaslonov in zaganjalnik aplikacij, ni Googlov, temveč Nokiin, njihov Z launcher, ki je skupaj z najavo N1 doživel tudi fazo odprte beta izdaje. Prav Z Launcher je eden izmed razlogov, da na tablici teče Android namesto katerega izmed konkurenčnih operacijskih sistemov, gre namreč za praktični prikaz zmogljivosti po vzoru Googlovih Nexusov. Prednost Z Launcherja je, da se prilagaja aktivnostim uporabnika čez dan in mu ob različnih urah prikazuje različne bližnjice, obenem pa omogoča pisanje črk po zaslonu, na osnovi česar potem prikazuje bližnjice, kontakte, zaznamke in še kaj.

Tablica bo naprodaj v prvem četrtletju prihodnjega leta, sprva na Kitajskem za ceno okrog 250 dolarjev brez davkov, kmalu zatem pa bo prišla še v trgovine v Rusiji in po Evropi.