Apple prodal milijon ur v enem dnevu

Matej Huš

13. apr 2015 ob 22:54:15

Ko je Apple predstavil ne ravno poceni pametno uro, so številni zmajevali z glavo, kdo neki bi želel imeti elektronsko uro, ki potrebuje dnevno polnjene energije in se ne more kosati z eleganco vrhunskih mehanskih ročnih ur. Kot kaže, je interesentov veliko, saj je Apple prodal že milijonov svojih pametnih ur, pa je sploh še ni mogoče prijeti v roke.

Predprodaja v ZDA se je pričela v petek in v 24 urah so zabeležili 957.000 prednaročil. Približno dve tretjini kupcev sta se odločili za cenejšo inačico Appple Watch Sport, in sicer s sivim ohišjem (space grey). V povprečju je vsak kupec naročil 1,3 ure in za eno plačal 503 dolarje (povprečje za Watch Sport je 382 dolarjev, za Watch pa 707 dolarjev).

Milijon prodanih ur je sicer zavidanja vreden dosežek, ob katerem bi si vsako drugo podjetje obliznilo prste (v 24 urah so samo z urami zaslužili pol milijarde dolarjev), a za Apple to ni absolutni rekord. V prvem vikendu po najavi iPhona 6 so jih prodali kar deset milijonov. Prvi iPhone pa je v 30 urah po izidu zabeležil 270.000 kupcev, a to so bili neki drugi časi (ko se je kupovalo še v trgovinah, ne prek spleta). Mimogrede, Apple Watch bo mogoče fizično dobili šele 24. aprila, a le za najbolj zgodnje. Kdor naroči danes, jo bo prejel šele junija ali julija.