Applova pametna ura daleč najbolj priljubljena

Matej Huš

5. nov 2015 ob 22:38:28

Tudi s pametnim urami se ponavlja zgodba s pametnimi telefoni, a v še bolj ekstremni obliki. Na trgu je že precej pametnih ur, a nobena se po priljubljenosti ne more niti približati Applovi. V svojih poslovnih izkazih sicer Apple skriva podatke o prodaji in zaslužku s svojo Applo Watch, a neuradni podatki kažejo, da se mu ni treba ničesar sramovati. Od uradnega izida 24. aprila do sedaj so v prodajo poslali že sedem milijonov pametni ur Apple Watch. To je več kot vseh ostalih pametnih ur v zadnjih petih četrtletjih! Močno prodajo pričakujejo tudi v zadnjem četrtletju, ko prodaja zaradi tradicionalne predbožične nakupovalne sezone poraste.

Ostali proizvajalci pametnih ur capljajo zadaj. Pebble je na drugem mestu s prodanimi 200.000 pametnimi urami. Pri tem je treba upoštevati, da gre za podatke o napravah, ki so jih proizvajalci poslali na prodajna mesta, medtem ko so številke o prodaji končnim kupcem manj zanesljive. Za Applovo Smart Watch ocenjujejo, da gre za 3-6 milijonov dejansko prodanih kosov. To je tudi v skladu s Cookovimi besedami.

Če pogledamo celotni trg pametnih naprav, ki si jih nadenemo, je Apple zelo verjetno na drugem mestu. Vodi Fitbit, ki pa streže drugemu podsegmentu - gre za cenejše, manjše in nekoliko manj inteligentne elektronske pripomočke, ki jih nosimo ob vadbi (razne zapestnice ipd.). Zelo dobro se prodaja tudi Xiaomijev Mi Band, ki je kumulativno dosegel že 10 milijonov prodanih enot.

Se pa Applu obeta nova konkurenca, saj se na trg pametnih ur podajajo tudi proizvajalci klasičnih ur. Svoje modele bosta še ta mesec predstavila Tag Heuer in Fossil, kar bo prava preizkušnja za Apple.