Prodaja Applove pametne ure upadla, a še vedno melje konkurenco

Matej Huš

8. jul 2015 ob 22:19:23

Ob izidu so kupcu Applovo pametno uro dobesedno razgrabili, saj so jih v enem samem dnevu prodali milijon. Po norem prvem dnevu je bilo povprečje za tisti dan 200.000 ur na dan, kar je še vedno lepa številka. Danes je zanimanje precej splahnelo, kažejo neuradne statistike.

Analitiki pri MarketWatchu ocenjujejo, da Apple dnevno proda manj kot 20.000 ur dnevno, neredko pa številka pade pod 10.000. Večina prodanih ur je iz najnižjega cenovnega razreda Sport, ki stanejo 350 dolarjev, medtem ko jih je iz srednjega razreda, ki se začne pri 550 dolarjih, bistveno manj. Ni presenetljivo, da so prodali vsega dva tisoč luksuznih modelov, ki stanejo 10.000 dolarjev.

Če pa postavimo te številko v perspektivo, niti niso tako slabe. Apple Watch je še vedno najbolje prodajana pametna ura. Če pomislimo, da je Apple ustvaril izdelek in potrebo po izdelku, ki pred letom sploh ni obstajal, je to zavidanja vreden rezultat. Upad prodaje je pričakovan, res pa se Applu običajno ne primeri v tolikšnem obsegu. V letu 2014 je bilo vseh prodanih Androidnih pametnih ur manj okrog 720.000!

Če, recimo, pogledamo iPhone. Ob izidu iPhona 6 je Apple prodal 10 milijonov telefonov, sedaj pa je povprečje okrog pol milijona dnevno. To predstavlja konkreten padec, a nihče ne kriči, da je iPhone katastrofa.

Vse vrednosti so neuradne, ker Apple tako podrobnih podatkov ne razkriva. Vseeno pa jim je kar zaupati, saj MarketWatch običajno dobro zadene.