Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Matej Huš

9. mar 2015 ob 21:58:30

Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

Naslednja tema je bil Apple TV. V sodelovanju s HBO-jem bodo ekskluzivno ponujali njihovo novo storitev HBO Now, kakor se imenuje HBO-jeva streaming storitev, ki bo omogočala ogled vseh njihovih serij in filmov. Naročnina bo 15 dolarjev mesečno. Prav tako je Cook najavil pocenitev Apple TV, ki se s 100 dolarjev ceni na 70 dolarjev. To ni presenetljivo, saj je konkurenca precej ostra - Chromecast za 35 dolarjev, Roku za 50 dolarjev, Amazon Fire TV za 40 dolarjev. Vseeno je Apple od leta 2007 uspel prodati 25 milijonov svojih kompletov.

Apple je glavni novosti, to so novi prenosniki in pametna ura, pustil za konec, zato je bil naslednji na vrsti iPhone. Povedal je, da so jih prodali že 700 milijonov in da se hitrost prodaje še povečuje. To je številka za vse iPhone od enice dalje; svežega podatka za šestico ni, vemo pa, da so do konca januarja prodali skoraj 75 milijonov iPhonov 6. Ustavil se je pri tehnologiji Apple Pay, ki jo danes podpira 2500 ameriških bank in omogoča plačevanja na več kot 700.000 prodajnih mestih.

CarPlay je naslednja storitev, na katero Apple veliko stavi. Do konca leta naj bi ga podpiralo že 40 modelov osebnih avtomobilov. Potem je na oder stopil Jeff Williams in predstavil ResearchKit, ki dopolnjuje HealthKit na Applovih pametnih telefonih. HealthKit v pametni aplikaciji združuje zdravstvene podatke o uporabniku, ResearchKit pa bo omogočil njihovo deljenje z raziskovalci. Projekt je odprtokoden in bo pomagal raziskovalcem v boju proti boleznim, saj bodo imeli na voljo zdravstvene kartone večjega števila ljudi. To je izjemno občutljivo področje, zato je Williams zagotovil, da Apple v nobenem primeru ne bo imel dostopa do podatkov, raziskovalci pa bodo dobili le anonimizirane kartone. Storitev bo striktno prostovoljna (opt-in). Penn Medicine, Stanford Medicine in Fundacija Michaela J. Foxa so primeri organizacij, ki sodelujejo v projektu. Williams je kot primer vzel aplikacijo mPower, ki je orodje za pomoč pri raziskavah Parkinsonove bolezni, kjer bomo lahko izvedli test za tresavico. Potem so tu še druge aplikacije za astmo, sladkorno bolezen itd. Trenutno jih je pet, vsem pa je skupno nabiranje informacij, ki jih raziskovalcem kronično primanjkuje.

Povejmo še, da je Apple danes izdal novo verzijo iOS 8.2, ki gre na vse naprave z Osmico, torej iPhone 4S in novejše, iPad druge generacije in novejše, iPod Touch pete generacije in novejše. Nova verzija operacijskega sistema podpira Apple Watch, o kateri več v naslednjih odstavkih. Tudi kdor nima pametne ure, bo z nadgradnjo pridobil, če ne drugega bo polovila precej hroščev, nadgradila Health App in izboljšala stabilnost.

Nato je v dvorani završalo, ko se je na oder vrnil Cook in začel razlagati o novem 12-palčnem Macu. Pravzaprav ga je napovedal in pokazal ter se pošalil, ali ga je sploh videti. To je letelo na debelino, ki je rekordno majhna. Phil Schiller je povedal več o novem 12-palčnem MacBooku, ki tehta manj kot kilogram (dva funta) in v debelino meri kvečjemu 13,1 milimetra na najdebelejšem delu, s čimer je najlažji in najtanjši MacBook v zgodovini (doslej 17,3 milimetra). Takšna tankost za seboj potegne kopico drugi stvari, tako da je moral Apple za začetek izumiti nov način delovanja tipk na tipkovnici. Namesto klasičnega škarjastega mehanizma so uporabili metuljastega, ki je natančnejši, stabilnejši in tanjši. Panel zaslona je debel 0,88 milimetra, sicer pa podpira resolucijo 2304 x 1440 ob 12 palcih diagonale. Spremembe matrike so omogočilo večjo presevnost, kar omogoča 30 odstotkov manjšo porabo energije za osvetljevanje. Prenovljen je tudi trackpad, ki ima senzorje za pritisk, tako da bo odslej lahko pomemben tudi, kako močno pritisnemo. To bodo vključevale nove geste Force Click.

Prav tako je to prvi MacBook, ki nima ventilatorjev, tako da je absolutno tih. V njem v osnovni izvedbi bije 1,1-GHz procesor Intel Core M (variante z vse do 1,3 GHz), ki porabi vsega 5 W električne energije, ter grafiko Intel HD Graphics 5300. Ima tudi 8 GB pomnilnika, 256 GB SSD ter stane 1300 dolarjev. Na voljo je v sivi, srebrni in zlati barvi. Ima eno samo vrsto priključkov: USB tipa C, ki je obrnljiv (končno!). Tudi napajanje gre prek tega, tako da smo po dolgih letih dobili Applov računalnik brez MagSafe. Brezžično ga seveda lahko povežemo prek WiFi (802.11ac) ali Bluetootha 4.0. Baterija naj bi mu vdahnila okrog 9 ur življenja, če brskamo po spletu.

Poleg tega je Apple posodobil tudi MacBooke Air, ki so obdržali iste zaslone, imajo pa novo drobovje. Ko je Intel izdal procesorje Broadwell-U, je bilo pričakovati, da jih bo med drugimi tudi Apple hitro pograbil, in res jih je. Osnovni model ima 1,6-GHz dvojedrni Core i5-5250U, Intel HD Graphics 6000, 4 GB pomnilnika in 128-GB SSD. Pomembna novost je priključek Thunderbolt 2.0, ki še vedno omogoča 20 Gb/s, a v poljubno smer (prej je šlo 10 Gb/s branje in prav toliko pisanje, sedaj pa lahko vse porabite za branje). Tudi 13-palčni MacBook Pro Retina ima Broadwell-U in grafiko Intel Iris 6100.

Na koncu poglejmo še pametno uro Apple Watch. Najavili so jo že na septembrskem dogodku, sedaj pa je tu. Pravzaprav bo tu vsak hip, saj jo bo Apple začel prodajati 24. aprila za 350 dolarjev. To bo daleč najcenejši Applov izdelek in tudi zato so mnenja o njem sila deljena. Nekateri pravijo, da bo Applov največji uspeh, drugi da bo največja katastrofa doslej. Resnica bo, kot vedno, nekje vmes. Že pri ceni moramo povedati, da bo toliko stala Apple Watch Sport z 38-mm zaslonom, medtem ko bo 42-mm model 50 dolarjev dražji. Še dražja bo prava Apple Watch, ki bo stala od 550 do 1050 dolarjev, odvisno od velikosti in paščka. V prihodnosti pričakujemo še Apple Watch Edition z zlatim ohišjem in posebnimi paščki, ki bo stala od 10.000 dolarjev naprej. Ure v Sloveniji 24. aprila ne bo.

Apple Watch je zapestna verzija pametnega telefona, če zelo poenostavimo. Podpira glasovno asistentko Siri, pokazali so naročanje prevoza prek Uberja, v hotelu jo lahko uporabimo za prijavo in potem namesto ključa za odklep sobe. Ura zna še marsikaj, od pošiljanja sporočil in klicanja, predvajanja glasbe, poganjanja poljubnih aplikacij itd. Če ste doslej tekli s telefonom, da vam je beležil razdaljo in pot, boste odslej to lahko počeli z Watch, ki bo poleg tega še pridobila cel kup podatkov o vašem telesu. Pa čas tudi kaže, navsezadnje je ura, pa četudi baterija zdrži zgolj 18 ur.