Facebook že preizkuša brezpilotne sle interneta

Matej Huš

29. mar 2015 ob 17:55:07

Facebook je nad Veliko Britanjo že uspešno preizkusil prva brezpilotna letala, ki širše območje pod seboj pokrivajo z internetno povezavo. Septembra smo poročali o razvoju teh letal za Facebook, pri čemer si pomagajo z znanjem prevzetega britanskega brezpilotnih letal na sončni pogon Ascenta, sedaj pa so prvi uspešni testi že za nami.

Letala imajo razpon kril dobrih 29 metrov, kar je približno toliko kot Boeing 737, tehtajo pa manj kot eno tono. Poganja jih sončna energija, krožila pa bodo na višinah 20.000-30.000 metrov. Komunicirali bodo tako z zemeljskimi postajami kakor med seboj, saj bodo uskladili trajektorije, da bodo pokrili najširše področje, pri čemer bo vlogo odigrala tudi gostota poselitve pod njimi in zahtevane hitrosti prenosa podatkov zaradi prometa. Z njimi želi Facebook omogočiti dostop do interneta poldrugi milijardi ljudi. Podobnega projekta se loteva tudi Google, ki je prav tako že blizu dejanskega testiranja, saj so si že zagotovili potrebni del spektra.

Facebook je na dvodnevnem dogodku poleg brezpilotnih letal napovedal še kopico drugih novosti. React Native za iOS bo odslej odprt s kodo dostopno na GitHubu, na Android pa prihaja kmalu. Hkrati krepijo raziskave na področju umetne inteligence, kjer so izpostavili tehnologijo Memory Networks, ki odgovarja na vprašanja v zelo človeški obliki. Projekt navidezne resničnost Oculus pa še vedno teče s polno paro.