Facebook (spet) snuje svoj operacijski sistem

Dare Hriberšek

20. dec 2019 ob 23:34:43

V želji, da bi se znebili odvisnosti od Googlovega Androida, so pri Facebooku razvoj sistema zaupali Marku Lucovskyju, človeku, ki je nekdaj pri Microsoftu sodeloval pri nastajanju Windows NT. Kot ugotavljajo mediji, naj bi bil cilj projekta zagotoviti programsko okolje za njihove naprave, v prvi vrsti torej očala Oculus in pametne zaslone Portal, ki za zdaj tečejo na modificirani različici Androida. V prihodnosti sicer načrtujejo še svoja očala za prirejeno resničnost (AR), ki jih razvijajo pod kodnim imenom Orion in naj bi na trg prišla za zdaj še daljnega leta 2023.

Kot je ob tem povedal Andrew Bosworth, vodja njihovega oddelka za strojno opremo, bi si z lastno platformo radi zagotovili manevrski prostor za naslednjo generacijo naprav, kar pa jim konkurenti po njegovem mnenju ne morejo zagotoviti, zato se bodo dela lotili sami.

Spomnimo, Facebook je pred leti že poskusil s svojim operacijskim sistemom Facebook Home in ta se je nato leta 2013 pojavil na HTCjevih telefonih. Zaradi precej nasilnega prepletanja z Facebookovim družabnim omrežjem si tedaj ni pridobil prav veliko navdušenih privržencev.