Evropska komisija si bo prizadevala za enoten evropski digitalni trg

Matej Huš

29. mar 2015 ob 09:43:14

V Evropski uniji imamo enotni trg, ki omogoča neovirano gibanje ljudi, blaga, storitev in kapitala prek državnih mej, izjem pa je sorazmerno malo (zlasti regulirani in trošarinski izdelki). Paradoksalno je digitalni trg, ki ima najmanj fizičnih omejitev, eden izmed najbolj fragmentiranih. Založniki in drugi imetniki intelektualne lastnine so pač ugotovili, da je donosneje, da vsebine prodajajo ločeno v 28 državah pod različnimi pogoji, namesto da bi jih po enotni ceni pod enotnimi pogoji ponudili na enotnem trgu. Evropska komisija je zavzela javno stališče in predstavila prioritete v tem mandatu, s katerimi želijo odpraviti fragmentacijo trga digitalnih vsebin.

Komisija je opredelila tri glavna področja, na katera se bo osredotočila in jih z ukrepi poskusila urediti. V okviru boljšega dostopa potrošnikov in podjetij do digitalnih proizvodov in storitev želijo olajšati čezmejno elektronsko poslovanje, odpraviti geografske blokade, modernizirati avtorsko pravo ter poenostaviti ureditev DDV, ki je pri čezmejnem poslovanju še vedno pogosto velika cokla. Na področju oblikovanje okolja za razcvet digitalnih omrežij in storitev bodo spodbujali naložbe v telekomunikacijsko infrastrukturo, posodobili pravila za telekomunikacije in medije, preučili načine za okrepitev zaupanja v spletne storitve, olajšali načine za odstranjevanje nezakonitih vsebin ter okrepili zakonodajo za varovanje osebnih podatkov. Za oblikovanje evropskega digitalnega gospodarstva in družbe z dolgoročnim potencialom za rast želijo industriji pomagati pri vključevanju novih pametnih tehnologij, poskrbeti za oblikovanje standardov, izkoristiti potencial masovnih podatkov ob upoštevanju zasebnosti, zaščite in lastništva ter podpreti razvoj računalništva v oblaku.

Kot je razvidno iz dokumenta, gre za veliko visokoletečih besed, a pomembno je, kaj se bo v resnici zgodilo. Evropske inštitucije se včasih resda zdijo anemične in delujejo počasi, a brezzobi tiger Evropska komisija ni. Na področju mobilne telefonije so uspeli najprej več let zapored zniževati najvišjo dovoljeno ceno gostovanja, na koncu pa je Evropski parlament sprejel ukinitev gostovanja nasploh. Dosežek je potem pokvaril Svet EU, ki bo očitno uspel doseči svoje in zamakniti ukinitev gostovanja na leto 2018.

Podobno je bila EU gonilna sila pri standardizaciji polnilnikov za mobilne telefone, ki danes z redkimi izjemami vsi spoštujejo isti standard in so medsebojno združljivi. Naslednji korak je poenotenje tudi za prenosne računalnike. Tudi na področju zasebnosti je Evropska komisija med najbolj strogimi, saj je sodba sodišča dosegla, da so svetovni iskalniki kljub negodovanju uveljavili svetovno pravico do pozabe za evropske državljane.

Objavljeni dokument o poenotenju digitalnega trga je tako šele prvi korak, kar je razvidno tako iz ohlapne definicije kot iz odsotnosti kakršnihkoli datumskih zavez (razen "v tem mandatu"). A vseeno je vzpodbudno dejstvo, da gre za začetek pritiska na založnike k harmonizaciji trga. In upajmo, da bo čez nekaj let geo-blockingu vsaj v EU odklenkalo.