Tudi Svet EU za enotne polnilnike elektronskih naprav

Matej Huš

26. jan 2022 ob 23:13:38

Svet Evropske unije je danes sprejel stališče o enotnem priključnem standardu za polnilnike pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, digitalnih fotoaparatov, slušalk, prenosnih zvočnikov in igralnih konzol. Države članice so dogovorile o skupnem stališču, ki opredeljuje mandat za pogajanje o končni odločitvi. Stališče je sprejel Odbor stalnih predstavnikov (Coreper), dodane pa ima tudi piktogram in specifikacije, ki dejansko opisujeta standard USB-C.

S tem se o potrebi po uvedbi enotnih polnilnikov strinjajo vse tri ključne institucije za sprejemanje evropske zakonodaje. Evropski parlament je že leta 2020 pozval k poenotenju, lani septembra pa je svoj predlog dala še Evropska komisija kot izvršna inštitucija. Mandat, ki ga je dobil Svet, omogoča začetek pogajanj z Evropskim parlamentom, saj morata končni predlog, ki bo postal zakonsko zavezujoč, potrditi oba.

Evropska komisija je ob pripravi lanskega predloga ocenila, da bi lahko Evropejci letno privarčevali 250 milijonov evrov, če bodo lahko uporabljali enotne polnilnike in ne bo treba ob vsakih napravi kupiti novega. Hkrati bi s tem za več ton zmanjšali letno proizvodnjo elektronskih odpadkov. V tej smeri se Evropska unija trudi že od leta 2009 in uspehi vendarle niso izostali. Čeprav enotnega standarda še nimamo, so se skoraj vsi proizvajalci zadovoljili z USB-C, le Apple je največja črna ovca. Da pa bi dobili resnično univerzalni polnilnik, je treba zagotoviti popolno združljivost.