Evropska komisija uradno predlaga en standard za polnjenje elektronskih naprav

Matej Huš

28. sep 2021 ob 08:03:40

Po pričakovanjih in napovedih je Evropska komisija konec minulega tedna predlagala enotne polnilnike za elektronske naprave, s čimer želijo standardizirati priključke in zmanjšati količino elektronskih odpadkov. Po raziskavah ima trenutno povprečen Evropejec tri različne polnilnike, izmed katerih uporablja le dva.

Na področju polnilnikov je včasih vladal še večji kaos, ki ga je industriji uspelo solidno poenotiti. Z več ducatov standardov smo prispeli do treh: microUSB, USB-C in Apple. To pa je še vedno točno dva standarda preveč, meni Komisija, ki odkrito navija za USB-C. Komisija je zato predstavila predlog novele direktive za radijsko opremo, ki predpisuje USB-C za pametne telefone, tablične računalnike, kamere, slušalke, prenosne zvočnike in prenosne konzole. Prav tako Komisija predlaga, se polnilniki začno prodajati ločeno, tako da bi jih kupili le, če bi jih resnično potrebovali.

Dodatne spremembe se obetajo še na področju hitrega polnjenja, ki ga je treba regulirati, da ne bi vsak proizvajalec to urejal po svoje in predvsem nezdružljivo s konkurenco. Poenotena tehnologija bo poskrbela za prenosljivost polnilnikov za hitro polnjenje, dodatne informacije pa bodo potrošnikom jasno predstavile, ali poljubna naprava to funkcionalnost podpira.

Predlog nove direktive morata potrditi še Evropski parlament in Evropski svet. Direktiva bo nato začela veljati, države pa bodo imele 24 mesecev časa za prenos v nacionalno zakonodajo. In če bo šlo vse po načrtih Komisije, bomo leta 2024 imeli manj odpadkov kot lani, ko smo odložili 11.000 ton odsluženih polnilnikov.