Evropski parlament podprl enotne polnilce mobilnikov

Matej Huš

15. mar 2014 ob 22:17:48

Evropski parlament je ta teden skorajda soglasno sprejel uredbo, ki bo med drugim zahtevala uporabo enotnih polnilcev mobilnih telefonov. Za je glasovalo 550 poslancev (tudi vsi Slovenci razen Mojce Kleva Kekuš, ki ni glasovala), proti pa 12, vzdržanih je bilo osem.

Poročevalka Barbara Weiler je povedala, da se bomo z uvedbo enotnega standarda za polnilce za vse mobilne telefone, ki se bodo prodajali na območju EU, letno izognili 51.000 tonam odpadne elektronike. Trenutno najbolje kaže standardu microUSB, ki ga že podpira večina proizvajalcev, opazna izjema pa sta Apple in Nokia. Enotne polnilce bo morala podpirata tudi radijska oprema, pri čemer pa še ni znano, kateri kosi radijske opreme se bodo šteli sem. To pa je odvisno od odločitve Evropske komisije. Sicer direktiva določa še pogoje, ki jih morajo izpolnjevati radijski sprejemniki in podobna oprem za učinkovito izrabo spektra, preprečevanje motenj in varnost uporabnikov.

Uredbo mora potrditi še Svet EU, kjer je podpora že zagotovljena. Potem bodo imele države članice dve leti časa, da jo prenesejo v svoj pravni red.