Prihodnji teden pocenitev mobilne telefonije v tujini

Matej Huš

25. jun 2014 ob 20:54:20

S 1. julijem se bodo kot vsako leto znižale najvišje dovoljene cene za storitve mobilne telefonije, kadar uporabnik gostuje v drugi državi članici EU. Cene so se od leta 2007 znižale že za skoraj 90 odstotkov, letošnje znižanje pa je zadnje načrtovano. Nove zgornje cene bodo znašale:


Omenjene cene še ne vsebujejo DDV-ja, tako da je treba za slovenske operaterje prišteti še 22 odstotkov. Poleg tega EU od operaterjev zahteva, da uporabnika opozorijo, ko njegov račun za prenos podatkov v tujini doseže 80 odstotkov določenega limita (prednastavljen na 50 evrov) in prekinejo prenos podatkov, ko ga doseže, razen če izrecno ne zahteva nadaljnjega dostopa.

Spomnimo, da bo v EU gostovanje do konca prihodnjega leta povsem odpravljeno. Obeta se izenačitev cen za storitve mobilne telefonije v domači državi in v tujini.

Prav tako 1. julija letos pa se bo popolnoma odprl trg gostovanja, tako da bo mogoče za tujino izbrati drugega ponudnika kakor v domači državi, ne da bi se telefonska številka spremenila (Uredba št. 531/2012, glej 4. člen). V teoriji je vse jasno. Uporabniki bodo imeli možnost proste izbire ponudnika gostovanja, njihov matični operater pa jih pri tem ne bo smel ovirati. Operaterji bodo morali svoje uporabnike jasno obvestiti o obstoju možnosti izbire, za podrobnosti pa se bodo morali uporabniki pozanimati sami. Kako bo postopek potekal v praksi, še ni jasno.

Se pa operaterji na spremenjene okoliščine očitno pripravljajo. Simobil je že aprila ponudil možnost neomejenega gostovanja v EU, kjer za vsak dan gostovanja plačamo le 2,99 evra ne glede na dejansko porabo (omejitev znaša 17 ur klicev, 1000 sporočil in 500 MB prenosa podatkov dnevno, potem pa se prenos podatkov upočasni). Mobitel je pred kratkim ponudil paket, kjer se strošek gostovanja obračuna po dejanski porabi, a največ do meje 2,90 evra dnevno (prenosa podatkov je omejen na 1 GB, potem pa se upočasni).