Chromebook Pixel 2 je tu

Matej Huš

11. mar 2015 ob 20:22:49

Google je izdal novo generacijo svojega prenosnika Chroomebook Pixel 2. Hkrati so predstavili tudi novo prodajalno Google Store, kjer lahko kupite Googlovo strojno opremo - a ne v Sloveniji.

Za razliko od večine chroombookov, ki so poceni in stanejo vsega nekaj stotatkov, je Pixel 2 precej dražji. Osnovna verzija stane 1000 dolarjev, močnejša in hitrejša pa 1300 dolarjev (Google jo imenuje Ludicrous Speed, LS). Pogled v notranjost razkrije razloge za to. Poganja ga 2,2-GHz dvojedrni Intel Core i5-5200U (ali Core i5-5600U z 2,6 GHz), ima 8 ali 16 GB pomnilnika, integrirano grafiko Intel HD 5500 Graphics, 32 ali 64 GB SSD-ja ter vso klasično povezljivost (Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, bralnik kartic ter USB). Tehta poldrugi kilogram, 12,85-palčni na dotik občutljiv zaslon z ločljivostjo 2560 x 1700 pa svojo nalogo opravi zadovoljivo.

Posebej velja poudariti USB 3.0 tipa C, ki je obrnljiv in resnično univerzalen. Prenosnik ima takšna priključka dva. Prek novega priključka C se na računalnik priključujejo periferne naprave, monitorji in napajanje! Pravilno sklepate, končno smo dobili prenosnik, ki ga lahko polnimo s katerekoli strani, odvisno od prostorskih omejitev. Baterija mu omogoča 12 ur delovanja, če ga ne utrujamo preveč, v praksi pa je ta vrednost približno pol nižja. Se pa polni hitro, saj v 15 minutah dobimo za dve uri dodatnega delovanja.

Videz je klasičen in lep. Novi chromebook ni tako tanek kot Applove novosti, je pa vseeno eleganten in konzervativen, saj se ne trudi s pretirano zaobljenostjo. Google je poskrbel za čist dizajn in je čim bolj skril ventilatorje, zvočnike, mikrofon in ostale pritikline. Od ostalih ga loči barvasti stolpec diod na pokrovu (modra, zelena, rdeča, rumena). Ko je baterija skoraj prazna, je rdeč, sicer pa sveti več diod. Da zasvetijo, morate potrkati po ohišju v bližini.