Google težave novega Pixla 2 rešuje programsko

Matej Huš

27. okt 2017 ob 22:49:20

Google se je odzval na poročila, da imajo njegovi novi telefoni Pixel 2 težave s čudnim odtenkom na zaslonu, vžgano sliko in proizvajanjem čudnih zvokov visokih frekvenc. Divje špekulacije, da bi se lahko zgodil celo vpoklic, se seveda ne bodo uresničile, so pa v Googlu priznali težave in napovedali programske nadgradnje.

Kar se tiče barv, Google vztraja, da gre za našo nenavajenost na prave barve. V Pixlu 2 so namreč barve kalibrirali drugače kakor doslej, in sicer so uporabili novo funkcijo v Androidu 8, ki omogoča poustvaritev realnih barv. Poudarjajo, da so telefoni običajno kalibrirani na sRGB, z novimi zasloni OLED pa je drugače in novi telefoni in Android 8 to prvikrat vedo. Starejše verzije namreč tega niso vedele, zato je moral telefon barve preračunati iz sRGB v svojo paleto, kakor je pač znal. Rezultat je bil nekoliko nasičen. Ker Pixel 2 barve predstavi bolj verno, ljudje pa so navajeni na to, kar so gledali prej (vključno s Pixlom 1), bo nova posodobitev to popravila nazaj na stare, "napačne" nastavitve. Ljudje imajo pač radi bolj živahne barve.

Pri vžgani sliki je zgodba drugačna. Google poudarja, da je to do neke mere značilnost vseh zaslonov OLED in da testiranje ni pokazalo, da bi Pixel 2 odstopal od konkurence. Ker pa je z namenskimi aplikacijami vseeno mogoče zaznati to, čemur Google pravi diferenčno staranje zaslona, bodo pripravili posodobitev, ki bo to omilila. Največkrat ostane vidna podobna navigacijske vrstice, zato bo Google poskrbel, da bo ta odslej po krajšem času neaktivnosti zbledela. Hkrati bodo malenkost znižali največjo svetlost zaslona, kar ne bo imelo večjih učinkov na sliko, bo pa manj obremenjevalo zaslon.

Kaj pa piskanje in črički? To je posledica NFC, ki naj bi ga Google popravil v eni ločeni posodobitvi. Do takrat ostaja najenostavnejša možnost NFC izključiti, če ga ne potrebujemo.