Google predstavil telefona Pixel 2 in Pixel 2 XL

Matej Huš

5. okt 2017 ob 22:00:53

Google je predstavil svoja nova pametna telefona iz serije Pixel, s katerima kani konkurirati iPhonu X, Galaxy Noteu 8 in ostalim paradnim konjem konkurence. Družino Pixel razširjata Google Pixel 2 in Pixel 2 XL, ki je, razumljivo, večji. Poglejmo, kaj bomo dobili za 799 evrov, kolikor bo stal cenejši Pixel 2, oziroma 939 evrov, kolikor bo stal dražji Pixel 2 XL. Verziji z dvakrat večjo kapaciteto (128 GB namesto 64 GB) bosta v obeh primerih stotaka dražji. Prednaročila za oba telefona so na internetu že začeli pobirati.

Glavna razlika med modeloma je v velikosti. Manjši telefon je 5-palčni in ima zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080 točk, kar znese 441 točk na palec. Večji šestpalčni model ima OLED-zaslon z ločljivostjo kar 2800 x 1440, kar znese 538 točk na palec. Zaradi tega je tudi nekoliko težji. Zanimivo je, da telefona nimata ultra tankega roba okrog zaslona (bezel) ali dvojne kamere, ker Google meni, da to pač ni nujno potrebno. Imata pa Google Lens ter eSIM. Sta pa oba po zgledu starejših bratov vodoodporna in - žal - brez klasičnega priključka za slušalke. Dobite pa adapter v škatli oz. kupili bi naj Pixel Buds. Na voljo bosta v črni in beli barvi, manjši model pa še v modri (samo v ZDA).

Na predstavitvi so se pohvalili da imata spet najboljši kameri na trgu - dosegla sta namreč rekordnih 98 točk pri DxoMark, 4 točke več kot konkurenčna iPhona 8. Z združeno optično in digitalno stabilizacijo, podporo t.i. Bokeh efekta in še izboljšanega HDR bi naj trenutno bila boljša od vse konkurence. Lastniki za shranjevanje slik dobijo neomejeno shrambo v Google Photos do leta 2020.

V notranjosti ju poganja Snapdragon 835, ki mu družbo dela 4 GB pomnilnika. Baterija naj bi zdržala cel dan (s 3520mAH je malenkost večja od lanske 3450mAh), v samo 15 minutah pa se napolni za sedem ur delovanja. Oba bo gnal Android 8.0 Oreo.

Na žalost spet verjetno ne bosta dobavljiva v Sloveniji - na seznamu je namreč samo nekaj držav: ZDA, Nemčija, Velika Britanija, Italija ter Indija.