USB Type-C prinaša več kot le obrnljivost

Primož Resman

23. sep 2014 ob 12:55:14

Glavna novost novega priključka USB, Type-C, je nedvomno njegova obrnljivost. Vsaj ta je pred časom, ko je bil priključek predstavljen, požela največ zanimanja, poleg višjih hitrosti prenosa podatkov, do 10 Gbps. A standard USB 3.1, ki prihaja v tandemu z novim priključkom, prinaša še bistveno več. Na forumu organizacije, ki skrbi za standard USB (ukvarjajo se s snovanjem priključka in z vgradnjo v naprave), smo tako lahko videli prve primerke novih kablov ter različnih izvedb priključkov, ki bodo prispajkane na naprave. Na voljo bo t.i. mid-mount priključek, ki se bo montiral v izrez tiskanine (s tem bo sila pri vstavljanju delovala bolj v smeri tiskanine, kar verjetno nekoliko pomaga pri vzdržljivosti povezav s tiskanino) ter običajen priključek z montažo na tiskanino. V obeh primerih bo povezave mogoče prispajkati zgolj površinsko oz. hibridno, eno vrsto površinsko, drugo pa skozi luknje v tiskanini. Sam priključek je, kot že vemo, nekoliko večji od obstoječega priključka USB tipa micro.

Na forumu smo izvedeli, da bo prek novega standarda mogoče prenašati bistveno višje moči. Če je obstoječi standard USB 2.0 omejen na 2,5 W (0,5 A pri 5V) USB 3.0 pa na 4,5 W (tok se poviša na 0,9 A - tok z do 1,5 A za polnjenje baterij ne spada pod uradni standard USB), bo z USB 3.1 mogoče prenašati do kar 100 W moči. Uporaba obstoječe 5 V napetosti bi seveda zahtevala zelo debele kable, zato se bo to reševalo z višjo napetostjo. Uradne meje so 2 A pri 5 V za 10 W, 5 A pri 12 V za 60 W ter 5 A pri 20 V za 100 W, ko govorimo o sočasnem prenosu podatkov. V primeru čistega napajanja so ravni 2 A pri 5 V, 3 A pri napetostih 12 oz. 20 V (36 oz. 60 W) ter 5 A pri 20 V.

Na forumu so odgovorni za standard pokazali še razpored pinov v priključki, teh je vsega skupaj 24, ki so seveda podvojeni in zrcaljeni, da dobimo obrnljivost. S slike je razvidno, da so na voljo štiri dvosmerne povezave, poleg dveh parov pinov za ozemljitev, dveh parov napajalnih kablov ter dveh parov, ki zagotavljajo zaznavanje obrnjenosti ter dodajajo še eno povezavo. Novost bo brezžično povezovanje kar po standardu USB ter t.i. Alternate Mode. V primeru slednjega lahko nek drug standard komunikacije izrablja priključek in kable USB, da prenaša podatke med dvema napravama, kar seveda mora podpirati krmilnik v obeh napravah. Na forumu so za ta primer izpostavili standard PCIe, ki bi poenostavil in razširil namizne priklopne postaje ter poleg razširljivosti prek priključkov USB npr. dodal še ožičeno mrežo in druge načine komunikacije.

Tukaj pride na vrsto VESA, organizacija, ki se ukvarja s standardi za video povezovanje in skrbnica odprtega standarda DisplayPort. Alternate Mode iz USB 3.1 bo namreč lahko uporabljal prav DisplayPort, kar pomeni, da bodo prek USB kablov lahko potovali tudi nativni signali DisplayPorta. To jasno pomeni povezovanje monitorjev in televizorjev z USB kabli, ne pa tudi z USB standardom. Ključna beseda tukaj je, da bodo signali nativni, saj Alternate Mode drugim komunikacijskim standardom kar dodeli eno, dve oz. vse štiri podatkovne povezave, namesto da bi signale različnih standardov združeval v enega samega. Prav to se dogaja v Thunderboltu, ki, ironično, za povezavo uporablja kable in priključke DisplayPort ter za podatkovno povezavo doda standard PCIe. Pri povezovanju DisplayPorta prek USB 3.1 pri ločljivosti 4k s 60 Hz osveževalno frekvenco še vedno ostane dovolj pasovne širine, da USB-ju ostane par od štirih povezav. Ker so podatki DisplayPorta nativni, bi načeloma morda lahko podpiral tudi povezovanje po protokolu Thunderbolt, a do tega najverjetneje zaradi licenčnih razlogov ne bo prišlo.

Priključek so v fizični obliki vzeli pod drobnogled pri Ars Technici, kjer so tudi pogledali zgodovino USB-ja in njegovih predhodnikov, medtem ko so se na AnandTechu še nekoliko bolj posvetili tehničnim novostim novega standarda.