Foxconn se želi do leta 2018 70-odstotno robotizirati

Matej Huš

1. mar 2015 ob 18:12:45

Približuje se čas, ko bodo roboti izdelovali vse naše elektronske naprave. Dober lakmus za potek robotizacije je največji pogodbeni proizvajalec elektronski naprav na svetu Foxconn, ki na Kitajskem zaposluje več kot 1,2 milijona ljudi. V bližnji prihodnosti želijo 70 odstotkov zaposlenih nadomestiti z roboti.

Pred tremi leti so napovedali ambiciozen načrt robotizacije, ki se je nekoliko zavlekel. Roboti stanejo 20.000-25.000 dolarjev in lahko nadomestijo delavca, ki Foxconn stane 300-400 dolarjev mesečno brez nadur. Ker lahko obratujejo 24 ur dnevno in v manj prijaznih razmerah kot ljudje, je ekonomska računica preprosta. Roboti se splačajo.

Žal imajo tehnološke omejitve. Foxconn je decembra ugotovil, da niti najnovejši roboti niso primerni za sestavljanje novih iPhonov, ker so premalo natančni. Apple pri izdelavi zahteva toleranco 0,02 milimetra, medtem ko roboti zmorejo le 0,05 milimetra. Z drugimi besedami to pomeni, da milijonske armade robotov še ne bomo tako hitro dočakali.

Situacija je precej bizarna. Če bi Applove telefone izdelovali robotsko in ne ljudje, bi bili dražji. Foxconn sicer razvija novo robotsko roko, ki naj bi zadostila strogim zahtevam iz Cupertina, a ni rečeno, da bo kdaj ugledala luč sveta. Seveda tehnologija za natančnost, ki je večja od 0,02 milimetra, obstaja, a je v trenutni obliki predraga za izdelavo elektronike za domačo rabo. Samsung, Motorola in ostali proizvajalci nimajo tako strogih standardov, a bržkone ne bi bili navdušeni nad stroji, ki so za Apple preslabi, pa čeprav bi bili za Samsungove namene dejansko zadosti dobri.

Foxconna sicer to ni prestrašilo. Izvršni direktor Terry Gou je te dni povedal, da nameravajo v naslednjih treh letih 70 odstotkov proizvodnih kapacitet popolnoma robotizirati. Pilotski projekti že obstajajo, kot je na primer Foxconnova tovarna v Čengduju, ki je v celoti robotizirana in lahko teče v popolni temi. Doslej je Foxconn dodajal po 30.000 robotov letno v svoje tovarne, sedaj pa bodo ta tempo nekoliko pospešili, da bo do leta 2018 večina tovarn robotiziranih. Gou je sklenil z besedami, da se v prihodnosti obeta pomanjkanje kadra, ker mladi ljudje ne bodo želeli delati v pogojih, kot vladajo v proizvodnih obratih, zato je robotizacija nujna.