Kitajski študenti med prakso izdelovali Amazonove Alexe?

Dare Hriberšek

11. avg 2019 ob 16:44:28

Preiskava organizacije China labour watch je pokazala, da so v Foxconnovi tovarni v Hengjangu, kjer med drugim izdelujejo pametne zvočnike za Amazon, za delo v proizvodnji uporabljali kar praktikante. Poročilo govori o 1581 študentih z lokalnih tehniških fakultet, ki so delo opravljali napol prisilno. Za svoje delo so sicer prejemali 248 ameriških dolarjev mesečno, medtem, ko je njihova šola na vsako uro opravljenega dela prejela 42 centov. Toda njihovi učitelji, ki so bili navzoči v tovarni, so jim, če so delo odklanjali, grozili s slabšim uspehom. Poleg vsega so študente v času povečane proizvodnje fizično in psihično prisiljevali v deseturne delavnike, šest dni na teden, tudi ponoči. Učitelji so za tako sodelovanje od Foxconna prejemali po 245 dolarjev mesečnega bonusa.

Amazon se je na poročilo odzval z besedami, da so šokirani. Da sicer dobavitelje redno ocenjujejo in tudi kaznujejo, če naletijo na kršitve. Zato te hude obtožbe zdaj nadvse resno preiskujejo skupaj z najvišjim vodstvom Foxconna. Pri slednjem so v sporočilu za medije priznali, da se je število takih delavcev res povečalo zaradi povišanih potreb v proizvodnji, da pa so število že zmanjšali na zakonsko dovoljeno mejo. Ter, da bodo pazili, da se kaj takega ne ponovi.

Foxconn je mimogrede iz zgodovine znan po natanko takih praksah, kljub temu pa ostaja priljubljen dobavitelj zahodnih podjetij, med njimi recimo HP in Appla.