Amazonu roboti skrčili stroške za 20 odstotkov

Matej Huš

19. jun 2016 ob 19:25:03

Amazon je že leta 2012 kupil podjetje Kiva System, predlani pa začel v določena svoja skladišča uvajat njihove robote, ki lahko nekatere naloge naloge opravijo hitreje in bolje od ljudi. Po dveh letih je jasno, da so prihranki iz tega naslova lahko očitni. Roboti so hitrejši, manjši, zmogljivejši in v končni fazi cenejši od ljudi, ugotavlja v svoji študiji Deutsche Bank.

Trenutno ima Amazon robote Kiva v 13 skladiščih, po katerih se podi 30.000 teh robotov. Ugotovili so, da se je čas obdelave naročila (click to ship) skrajšal s 60-75 minut na vsega četrt ure. Po drugi strani so robotizirana skladišča lahko bolj nabita z izdelki, ker roboti za delovanje potrebujejo manj prostora od ljudi, tako da je mogoče na isto kvadraturo stlačiti 50 odstotkov vseh izdelkov. V številkah vse to pomeni, da so obratovalni stroški 20 odstotkov nižji oziroma povprečno 22 milijonov dolarjev na skladišče na leto.

Amazon ima okrog 110 velikih skladišč, kamor bi teoretično lahko postavili še kakšnih 250.000 robotov. Če bi to storili, bi prihranili 2,5 milijarde dolarjev. Naslednji velik korak, kjer bi lahko prihranili ogromno, so prevozni stroški. Po ocenah odpade 80 odstotkov stroškov transporta na stroške dela, ki bi jih lahko avtonomna vozila znatno oklestila. Ta namreč ne potrebujejo plače, počitka, varovalne opreme in delajo manj napak.