Foxconn se robotizira

Matej Huš

14. nov 2012 ob 17:12:54

Čeprav v Foxconnu sestavljajo najbolj zapletene in dovršene elektronske naprave za široko potrošnjo, delo v kitajskih obratih še vedno večinoma sloni na ljudeh. Robotizacije je zanemarljivo malo, kar se je na Kitajskem zaradi nizkih plač dolgo časa izplačalo. A časi se spreminjajo, v Foxconn pa prihajajo roboti.

Ko je izvršni direktor Terry Gou lani napovedal, da bodo v prihodnjih treh letih milijon zaposlenih v veliki meri nadomestili roboti, mu nihče ni verjel. Leto pozneje Foxconn dobiva prve večje pošiljke robotov. V Foxconn je prispela pošiljka 10.000 robotov, ki se jim jih bo do konca leta pridružilo še dodatnih 20.000.

Do konca leta 2014 Foxconn seveda ne bo v celoti robotiziran, a robotizacija vendarle poteka. Podrobnosti je zelo težko dobiti, ker Foxconn zaradi očitkov o nečloveških delovnih pogojih svoje obrate skrbno varuje, a nekaj je vendarle znano. Robote (z ljubkovalnim imenom foxboti) so izdelali kar v Foxconnovih obratih. Prvo šaržo so že namestili, namenjena pa bo avtomatizaciji enostavnih, a preciznih in ponavljajočih se gibov. En takšen robot stane 20.000-25.000 dolarjev, kolikor zasluži zaposleni v Foxconnu v približno treh letih. Ker je moral Foxconn zaradi pritiska plače v zadnjem letu dvigniti za četrtino, se torej robotizacija vedno bolj izplača.

Podatki IFR (International Federation of Robotics) kažejo, da se je število nameščenih robotov na Kitajskem v zadnjem letu povečalo za 42 odstotkov, kar je največ v zgodovini. To pomeni, da se bo tudi kitajsko gospodarstvo počasi moralo spopasti s fenomenom drage delovne sile. Roboti, ki jih vpeljuje Foxconn, namreč delavcem ne pomagajo, ampak jih nadomeščajo. Ker Foxconn zaposluje skoraj 1,2 milijona ljudi, kar ni malo niti za Kitajsko, utegne biti to za delavce blagoslov in prekletstvo hkrati. Zahodni svet se je na rast stroškov dela in robotizacijo odzval s prezaposlovanjem v panoge z višjo dodano vrednostjo in oddajo delovno intenzivnih panog z nizko dodano vrednostjo na Kitajsko. Kaj bo storila ta?