Slabše povpraševanje po iPhonu težava za Applove dobavitelje

Matej Huš

19. jan 2019 ob 13:02:08

Pešanje prodaje iPhonov oziroma že samo upočasnjevanje rasti ni le nevšečnost za investitorje, temveč ima zelo otipljive posledice tudi na zaposlene in dobavitelje. Največji dobavitelj in tudi največji proizvajalec elektronike na svetu, kitajsko-tajvanski Foxconn, je moral zaradi nižjega povpraševanja odpustiti 50.000 začasno zaposlenih. Številka ni tako presenetljiva, saj ima Foxconn več kot milijon zaposlenih in ker vsako leto odslovijo začasno zaposlene sezonske delavce, pomenljiv pa je datum. Medtem ko vsako leto odpuščajo januarja - od avgusta do januarja je visoka sezona proizvodnje - so letos omenjene odpustili že sredi oktobra.

Foxconn ni edini, ki se prilagaja zniževanju povpraševanja. Tudi Pegatron je lani novembra odpovedal več pogodb kot običajno, neki drugi neimenovani dobavitelj pa je več kot 4000 zaposlenih poslal na podaljšani dopust od oktobra do marca, ko se bodo odločili, ali jih še potrebujejo. Apple je decembra še dodatno sporočil, naj v naslednjih mesecih proizvodnjo iPhona zmanjšajo za 10 odstotkov.

Tudi TSMC in Nidec pričakujeta težje čase
. TSMC, ki za iPhone in iPade proizvaja čipe A (procesorje), je že napovedal, da bo v tekočem četrtletju zaradi znižanega povpraševanja beležil 22-odstotni padec prihodkov. Nidec, ki proizvaja motorje (za vibracije) za iPhone, je prav tako spremenil napovedi in letos prvikrat pričakuje padec prometa in dobička. Kriv seveda ni le Apple, pojasnjuje Nidecov izvršni direktor, in navaja padec povpraševanja po avtomobilih in elektroniki na Kitajskem.