Hotfile MPAA ni plačal 80 milijonov dolarjev, ampak le štiri

Matej Huš

29. dec 2014 ob 11:08:19

Pred letom dni smo pisali o poravnavi med stranjo za shranjevanje in deljenje datotek na spletu (digital locker) Hotfile, ki so jo uporabniki uporabljali tudi za razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin, ter MPAA (cehovska organizacija filmarjev) kot oškodovancem. Tedaj so sporočili, da bo Hotfile plačal 80 milijonov dolarjev odškodnine, a vdor v Sony je razkril dokumente, ki te trditve postavljajo na laž. MPAA je namenoma zavajala z namenom zastraševanja.

Nekateri so že tedaj opozarjali, da strani, kot sta Hotfile ali IsoHunt, nimajo od kod nabrati tolikšnih vsot. Večina je kljub temu verjela v uradne za izjave za javnost, medtem ko je bilo samo besedilo poravnave tajno. Izkazalo se je, da so bile številke 80 milijonov dolarjev za Hotfile in (verjetno tudi) 110 milijonov dolarjev za IsoHunt napihnjene prek razumnih meja. Hotfile je v resnici plačal vsega štiri milijone dolarjev.

V besedilu poravnave je zapisano, da se MPAA in Hotfile sporazumeta o štirimilijonski odškodnini, javnem zapisu o plačilu 80 milijonov dolarjev in zaprtju strani Hotfile. Čeprav je MPAA tedaj dvomila, da bo Hotfile zmogel plačati ta znesek, so lanskega decembra v treh obrokih dejansko poravnali celoten znesek. Glede na dolgotrajen sodni postopek, ki se je vlekel od leta 2011, pa je vprašanje, ali je neto izplen za MPAA sploh pozitiven (v poravnavi ni nujno, da sodne stroške plača stranka, ki izgubi).

To je še ena izmed dvomljivih taktik, ki so jih filmski studii uporabljali pri zatiranju nelegalnega kopiranja del. Spomnimo, da so prav radi množično zlorabljali postopek za umik vsebin po DMCA.