Warner Bros. priznal obsežne zlorabe DMCA takedown postopka

Mandi

13. nov 2011 ob 06:13:41

Težko je zanikati, da na portalih za gostovanje videa ni mogoče najti tudi kakšnega avtorsko zaščitenega posnetka, se pa kopja strašno ostro krešejo glede vprašanja, ali je problem omejen na par gnilih sadežev ali pa imamo opravka s full blown hruševim ožigom (za katerega ni zdravila, se strašno hitro širi in zato pomaga le takojšen požig rastline, pardon, video portala). Založniki so seveda za opcijo b). Februarja je njihovo interesno združenje MPAA vložilo tožbo proti ponudniku Hotfile, ker ta za razliko od hongkonške konkurence domuje na Floridi. Očitali so mu sistemsko kršitev avtorskih pravic: z denarjem naj bi aktivno vzpodbujali nalaganje avtorsko zaščitenih vsebin (do $15/1000 ogledov za ti. affiliate), ker bi prav te vsebine prinesle največ ogledov, oglasnih prihodkov in s tem nakupov naročnin na strani. Hkrati naj bi posebej plačevali referrerje, to so strani, ki zbirajo povezave do filmskih / tv datotek na različnih strežnikih in s tem prinašajo dodaten obisk. Tako očitno in pretenciozno služenje denarja na račun ukradenih vsebin naj bi, pravi MPAA, zadostovalo za izključitev ugovora varnega pristana. Po ameriškem zakonu DMCA (podobno pri nas) namreč gostitelji vsebin ne odgovarjajo za njihovo zakonitost, če zanjo niso vedeli in če jo umaknejo takoj, ko zanjo zvejo (= ko prejmejo takedown notice). Hotfile naj bi za nezakonitost vsebin še kako vedel in jo celo aktivno vzpodbujal, zato izključitev odgovornosti zanj ne bi veljala in bi moral založbam povrniti vso povzročeno škodo, odmerjeno po posebnih ameriških pravilih (več 10 tisočakov za vsako nezakonito deljeno kopijo).

Žal so ga potem založniki potem strašno zamočili. Hotfile jim je po vložitvi tožbe omogočil avtomatsko procesiranje DMCA takedown zahtevkov, za kar so dobili poseben interni API in ne zgolj e-poštni naslov tipa dmca@domena.com z ročnim procesiranjem zahtevkov, kot to prav spretno zavlačujejo nekateri drugi. Eden od članov MPAA, distributer Warner Bros., je nato uporabil avtomatizirano orodje, ki je na hotfile.com poiskalo vse datoteke z določeno ključno besedo in avtomatsko zahtevalo njihov umik. Na ta način so odstranili ogromno število datotek, vključno s vsebinami, za katere sploh niso imeli avtorskih pravic, npr. vsebine drugih imetnikov, demo različice računalniških iger in celo odprtokodne programe. Hotfile jih je na kršitve večkrat opozoril, a brez sprememb. Septembra so nato vložili nasprotno tožbo, v kateri so jim očitali ponavljajoče in očitno lažnivo vlaganje DMCA takedown zahtevkov.

Warner je obtožbe priznal. Povedali so, da je obseg piratskih vsebin na Hotfile.com tolikšen, da preprosto nimajo časa ročno preveriti vseh sumljivih vsebin, ampak so primorani uporabiti avtomatizirano orodje. Priznali so tudi, da so nekateri njihovi zaposleni namerno odstranjevali odprtokodne programe, to pa za to, ker so ti programi omogočali izmenjavo piratskih vsebin po p2p omrežjih in so zato škodljivi.

Če hotfile dobi nasprotno tožbo, bodo morali založniki plačati stroge kazni za zlorabo DMCA takedown zahtevkov, po vsej verjetnosti pa bodo izgubili tudi izvorno tožbo. Primer je s tem izjemno zanimiv, ne toliko zaradi izredne bizarnosti, ampak bolj zato, ker tako iskreno ilustrira, kaj se zgodi, če založniška industrija ali katera druga ozka interesna industrija dobi namenske bližnjice, mimo rednega sodnega postopka. Ne smemo pozabiti, da je ista industrija Google prepričala v cenzuriranje določenih iskalnih pojmov v svojem iskalniku - najprej v suggestu, potem potem pa še za običajno iskanje, zdaj pa intenzivno delajo na SOPI (nasledniku PROTECT IP), ki bi pooblastila za brisanje razširil še na DNS strežnike, vse spletne iskalnike in imenike ter ponudnike plačilnih storitev. To bi ponudnike spletnih portalov prisililo v izjemno samocenzuro, ker bi sicer zaradi izredno nizkega dokaznega standarda po SOPI lahko padli na črno listo. Upravitelji športnih portalov so svoje člane že zaprosili za urgenco pri svojem parlamentarcu, ker bi jih lahko že peščica povezav na neuradne spletne streame športnih dogodkov stala internetne pipice.