MPAA dosegla zaprtje strani Popcorn Time in YTS, konec skupine YIFY

Matej Huš

5. nov 2015 ob 21:15:56

Cehovska organizacija filmarjev MPAA je na sodišču iztožila zaprtje strani Popcorn Time in YTS, ki sta omogočali ogled in prenos avtorsko zaščitenih vsebin. Popcorn Time je bila aplikacija, ki je po videzu in funkcionalnosti spominjala na Netflix, saj je omogočala ogled različnih vsebin kar v aplikaciji kot streaming. V ozadju se je vsebina prenašala po protokolu torrent, in sicer je sekvenčno (za razliko od običajnega prenosa prek torrentov) prenašala vsebine, ki so jih ponujali različni trackerji. Zaradi svoje enostavnosti si je prislužila tudi vzdevek torrent za telebane, po podatki comScore pa je imela več kot poldrugi milijon uporabnikov. Preveč, da bi MPAA to spregledala.

Po pričakovanjih je stran večkrat zašla v nemilost MPAA, ki je že marca lani dosegla zaprtje strani. Razvijalci so tedaj kot uradno verzijo pobrali eno izmed razvejitev (fork) z imenom popcorntime.io in stran upravljali dalje. MPAA pa je nadaljevala boj. MPAA je 9. oktobra na kanadskem sodišču vložila tožbe zoper tri upravljavce strani, teden dni pozneje pa so pridobili začasno odredbo za zaprtje strani.

Druga stran, ki se je morala posloviti, je novozelandska YTS, ki je bila domača stran skupine YIFY. Skupina je tudi upravljavec enega največji trackerjev Demonii, ki se bo zaradi tega zaprl. Demonii je bil s 40 milijoni povezanimi soležniki (peers) v tem pogledu največji. Skupina YIFY je ugotovila, da si ne more privoščiti milijonske tožbe, zaradi tega so stran zaprli. Za torrente sicer to ne bo večja težava, ker poleg ostalih trackerjev obstajajo tudi alternative tehnike DHT in PEX, kjer trackerja niti ne potrebujemo.

Demonii nas bo zapustil kmalu, stran YTS pa je že nedosegljiva. Skupina YIFY je bila ena največjih, ki je od leta 2010 poskrbela za 6000 vsebin (releases), ki so jih poslali na internet.