Isohunt že nazaj, sicer v neuradni različici

Mandi

1. nov 2013 ob 13:40:27

Kot smo pisali pred malo več kot tednom dni, sta se MPAA in Gary Fung nedavno dogovorila za zaprtje popularnega torrent iskalnika Isohunt. Fung je priklop na elektriko dokončno izklopil minulo sredo. Sedaj bi moral plačati še 110 milijonov dogovorjene odškodnine, vendar je seveda jasno, da MPAA tega denarja, tako kot ne onih 105 milijonov, ki jim jih je ob zaprtju obljubil LimeWire-ov avtor Mark Gorton, ne bo nikoli mogla izterjati. Znesek je bolj psihološke narave, se pravi, naj bi druge odvračal od podobnih podvigov.

Je pa še ena podobnost s primerom LimeWire. Njegova uporabniška skupnost je novembra 2010, kakšnega pol leta po zaprtju, uspela izdati neuradno verzijo klienta. Funkcionalno je bila bolj kot ne ista, če ne že boljša, ker ni vključevala prav nobenega adware-a. Z malo manjšimi prilagoditvami prav lepo deluje še danes. Zato so se številni nadejali, da bo tudi za Isohunt slej ko prej na voljo nova, "piratska" različica. In že je.

Takoj po najavi zaprtja sta se dve skupini oboževalcev spravili k delu in skušali ustvariti kar se da verodostojno kopijo izvirne strani. Prvi, ki sama se bi pravi ArchiveTeam ("arhivska ekipa"), ni povsem uspelo, ker so bili pač glasni, in jim je Fung z zaprtjem par dni pred uradno najavo malo pokvaril načrte. K sreči je tačas druga, malo bolj anonimna skupinica, uspela dobiti večino potrebnih podatkov, ter stran z istim dizajnom postaviti na nov naslov, isohunt.to.

Manjkalo naj bi nekaj malega torrentov ter seveda vsi forum posti, a osnovne stvari - iskalnik po torrent datotekah širom spleta - ostajajo. Sodeč po statistikah trenutno indeksirajo 555 različnih torrent sajtov s skupaj čez 17 milijoni aktivnih torrentov, oz. za 17 petabajtov podatkov. Če bodo uporabniki stran sprejeli za svojo in ji pridno dodajali sveže torrente, se lahko hitro zgodi, da bo vlak mirno šel naprej, samo pač po drugem tiru.

Fung dogajanja za zdaj ne komentira. Trenutno se sicer bavi s pripravo slovesne izdaje majic v poklon isohuntu, ter seveda ostaja kritičen do sedanjega režima zaščite avtorskih pravic. Čas je pravi, ker bo prvim filmom iz serije o Mikiju Miški (1928!) počasi potekel copyright, zato ga bo seveda treba spet podaljšati. Zanimivo bo slišati, kako točno veljava avtorske pravice 70+ let po smrti avtorja vpliva na njegovo/njeno motivacijo za ustvarjanje.