Zaradi objave Povratnika dobil milijonsko kazen

Matej Huš

1. okt 2016 ob 21:12:36

William Morarity, ki je bil spoznan za krivega, da je lani decembra na internet naložil kopijo (screener) filmov Podlih osem in Film o arašidkih, bo moral svoje početje drago plačati. Studiu Twentieth Century Fox Film Corporation bo moral plačati 1,12 milijona dolarjev odškodnine, osem mesecev bo v hišnem priporu in 24 mesecev je dobil še pogojne kazni. Tožilstvo je zanj zahtevalo celo leto dni zaporne kazni.

Ko je lani decembra na internet priplaval Povratnik, ki je bil eden glavnih favoritov za oskarje, je bilo hitro jasno, da studio ne bo stal križem rok, temveč bo preganjal krivca. Preiskava FBI je hitro pripeljala do 31-letnega storilca, ki je pod vzdevkom clutchit na zasebno stran s torrenti Pass The Popcorn naložil omenjena filma. Morarity je bil tedaj zaposlen v omenjenem studiu, kjer je imel dostop do filmov. Na spletno stran ju je naložil med 17. in 19. decembrom. Povratnik je v ZDA izšel 25. decembra, do tedaj pa si ga je prek interneta preneslo več kot milijon ljudi. Studio je trdil, da je imel zaradi tega milijonsko škodo.

Sodišče je v sodbi zapisalo, da je Morarity povzročil veliko škodo, oteževalna okoliščina pa je dejstvo, da je bil tedaj zaposlen pri omenjenem studiu. Morarity, ki je dejanje priznal, je v preiskavi sodeloval in FBI-ju celo pomagal pri oblikovanju javne kampanje, ki je ljudi osveščala o škodi, ki jo povzroča nezakonito deljenje filmov. Kazni jim verjetno ne bo uspelo izterjati, saj je trenutno nezaposlen.