MPAA toži Hotfile

Matej Huš

9. feb 2011 ob 11:12:13

Ameriška filmska cehovska organizacija MPAA toži stran Hotfile, kamor lahko uporabniki naložijo datoteke in jih delijo naokoli. MPAA je včeraj razkrila, da so v imenu studiev 20th Century Fox, Universal Studios, Columbia Pictures in Warner Bros na floridsko sodišče vložili tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic, omogočanja kršitev tretjim uporabnikom in služenja denarja s tem početjem.

MPAA trdi, da Hotfile uporabnike napeljuje k objavljanju nelegalnih vsebin, ker nudi ugodnosti za uporabnike, ki so naložili najpopularnejše datoteke - in te so po navadi avtorsko zaščiten material. Ker uporabnikom zaračunavajo naročnino za hiter prenos datotek, s svojo dejavnostjo ustvarjajo zaslužek, dodaja MPAA in pravi, da je stran v zadnjih dveh letih postala eno izmed 100 največjih vozlišč za izmenjavo avtorsko zaščitenega materiala na internetu.

Čeprav strani, kot je Hotfile, ščiti doktrina varnega pristana v DMCA, če sproti odstranjujejo vso nelegalno vsebino, na katero so opozorjeni, MPAA to to pot izključuje. Pravijo namreč, da Hotfile uporabnike še vedno nagrajuje za nalaganje popularnih vsebin, četudi so taisti uporabniki prejeli obvestilo o odstranitvi avtorsko zaščitenih vsebin. Druga zanka je indeksiranje datotek, ki ga Hotfile ne izvaja. To prepuščajo tretjim stranem, ki so po besedah MPAA "skoraj izključno piratske strani", ki jim je Hotfile celo plačal za reklamiranje njihove storitve.