Lenovo bi kupil BlackBerry

Matej Huš

21. okt 2014 ob 21:04:43

Kitajski Lenovo bo najverjetnejši kupec obubožanega kanadskega BlackBerryja, piše Wall Street Journal. Prevzemna namera je za zdaj še neuradna in je nobeno podjetje noče komentirati. Četudi se bo udejanjila, bodo morali pred končnim prevzemom svoje soglasje dati še varuhi konkurence v Kanadi, ZDA, Evropi in na Kitajskem. Ker je posel dražji od 331 milijonov dolarjev, mora dati Kanada še posebno dovoljenje za prodajo.

Lenovo je zgolj eno bolj znanih imen iz množice kitajskih podjetij, ki si želijo postati pomembni igralci tudi na Zahodu in si bodo vstopnico tja kar kupili. Pred devetimi leti je Lenovo kupil del IBM za osebne računalnike, letos so odkupili še strežniški del. Lenovo v ZDA postavlja tudi proizvodne obrate. Napovedali so tudi prevzem Motorole, svojo prisotnost na trgu mobilnih telefonov pa želijo zaokrožiti z BlackBerryjem. Lenovo ima na tem področju 4,7-odstotni tržni delež, BlackBerry pa po nedavnem upadu manj kot triodstotnega.

Kljub nizkemu tržnemu deležu ima BlackBerry pomembno zaledje v institucionalnih strankah. Njegova prevlada v poslovnem segmentu sega še v čas, ko je bilo šifriranje na drugih platformah znanstvena fantastika, in še vedno ima BlackBerryjevi telefoni nekaj certifikatov, ki jih konkurenca skorajda nima. Na ameriškem obrabnem ministrstvu so tri četrtine službenih mobilnih telefonov blackberryji. Tudi Barack Obama telefonira z blackberryjem.

Lenovo pa je kitajsko podjetje! Klicaj tam stoji zato, ker so odnosi med Kitajsko in ZDA izjemno napeti, ko beseda nanese na internetno varnost. ZDA obtožujejo Kitajce in posameznike celo ovadijo, Kitajci pa trdijo, da se zgolj branijo in da jih v resnici napadajo ZDA. Afera z NSA pa jim je prišla še kako prav, saj dokazuje, da imajo dejansko tudi ZDA precej masla na glavi. Lenovo sicer ni v državni lasti, a je še vedno kitajsko podjetje.

Britanske, ameriške, kanadske in novozelandske obveščevalne službe naj bi neuradno prepovedale uporabo strojne opreme Lenovo v javnih službah zaradi suma prisluškovanja in vdiranja. Težko je verjeti, da bo BlackBerry pod okriljem Lenova obdržal vse licence oziroma da bo še naprej zmagoval na javnih razpisih za dobavo mobilnih telefonov občutljivim uporabnikom. Tudi poslovni svet ni nič kaj manj paranoičen od državnega.

Ni rečeno, da bo Lenovo dejansko kupil BlackBerry. Za zdaj naj bi bili najresnejši ponudnik, a se za kanadskega proizvajalca mobilnih telefonov zanimajo tudi druga podjetja. Vlagatelji pa Lenovu kar verjamejo, da je delnica BlackBerryja poletela za skoraj devet odstotkov, kljub temu da so navzdol popravili pričakovanja za poslovni rezultat v zadnjem četrtletju.