Kitajska bo najbrž blokirala Nvidiin prevzem ARM-ja

Matej Huš

3. okt 2020 ob 13:15:00

Kot je bilo moč slutiti že minuli mesec ob napovedi prevzema, bo Kitajska zelo verjetno poskušala blokirati Nvidiin prevzem podjetja ARM. Nekdanji glavni inženir v Lenovo Group in aktualni član državne inženirske akademije Ni Guangnan je na konferenci v Žengžouju dejal, da bo kitajsko ministrstvo za trgovino zelo verjetno prižgalo rdečo luč za prevzem. Trenutni lastnik ARM je japonski konglomerat SoftBank bo za ARM iztržil 40 milijard dolarjev, Nvidia pa bo dobila največjega načrtovalca varčnih čipov. ARM-jeve izdelke najdemo v večini mobilnih naprav.

V današnjem svetu ni dovolj, da se s prevzemom strinjajo zgolj vpleteni, temveč mora svoj žig pristaviti še kopica regulatorjev trga v drugih državah. Poleg ameriškega, japonskega in britanskega morata biti s prevzemom zadovoljna vsaj še evropski in kitajski. In to ni tako samoumevno. ARM je največji proizvajalec dizajna svojih čipov številnim Nvidiinim konkurentom, zato bo treba zagotoviti, da bodo ti pogoji še naprej ostali takšni, da ne bodo izkrivljali trga. Nvidia pa se v glavnem ukvarja z razvojem grafičnih čipov, širi pa se tudi na področje strojnega učenja, umetne inteligenco in analize podatkov.

Na Kitajskem ima namreč ARM izjemno pomembno podružnico, zato brez kitajske odobritve prevzema ne bo. Ker sta Kitajska in ZDA trenutno zapleteni v kompleksen trgovinski spor, bo odločitev kitajskega regulatorja talka več aspektov, ne le stroge presoje koncentracije. Tega se zavedajo že prevzemniki, saj je časovnica razvlečena na kar 18 mesecev. Četudi bi se prevzem uspešno zgodil, pa lahko ARM naleti na nove probleme. Kitajska podjetja morda ne bodo navdušena nad uporabo čipov, ki jih dizajnira po novem ameriško podjetje.

To ni tako nepričakovano, saj so tudi v ZDA Huawei razglasili za grožnjo nacionalni varnosti in v javni upravi prepovedali uporabo njegovih naprav. Tudi infrastrukture podjetje v ZDA ne sme graditi. Po eskapadah glede TikToka, kjer so ZDA skušale izsiliti prodajo kitajskega podjetja ameriškemu, je sedaj na tnalu še največji kitajski proizvajalec čipov SMIC. Ameriško ministrstvo za trgovino je ameriška podjetja že posvarilo, naj ne uporabljajo njegovih čipov zaradi domnevne nevarnosti. Formalne prepovedi za zdaj še ni.